"La trolling* înainte!" și-o fi zis Nevil Maskelyne în 1903, la prima demonstrație a telegrafului fără fir. Acum mai mult de un secol, inventatorul radioului, Guglielmo Marconi, se pregătea să arate lumii cea mai importantă invenție a sa. Însă, planurile i-au fost stricate de magicianul Maskelyne, notează New Scientist.
Autor: Răzvan Băltărețu
Într-o după-amiază de iunie, 1903, Marconi plănuia să transmită un mesaj prin codul Morse folosind comunicațiile fără fir. Distanța care trebuia parcursă, între stația lui de testare din Poldhu, South Cornwall, și audiența sa de la Royal Institution, din vestul Londrei, era de 400 de km.
Totuși, cu puțin timp înainte de demonstrația oficială, receptorul Morse din Londra a primit un semnal diferit față de așteptări. Deși semnalul era slab, din mesaj se înțelegea că Marconi e un escroc și că înșală publicul cu invenția sa.
Cel vinovat de incident era magicianul Nevil Maskelyne care se temea că, odată cu invenția lui Marconi, nu va mai putea să-și protejeze ideile folosite în numerele de magie. Evenimentul a fost cu atât mai jenant pentru Marconi cu cât afirmase în ziarele vremii că sistemul este sigur și că doar alt echipament setat pe aceeași frecvență ar putea intercepta semnalul.
Cei trei, magicianul, inventatorul și asistentul inventatorul, John Ambrose Fleming, s-au acuzat reciproc în presă, fapt care a dus la mediatizarea incidentului. Însă, în urma primului act de trolling*, Maskelyne și-a obținut locul în istorie.
* - "trollingul" înseamnă să produci un conflict fără bază reală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu