Marea Neagră a început să devină din ce în ce mai problematică pentru ambarcațiuni și pentru zona costieră, producând fenomene meteorologice extreme ce pun în pericol ambarcațiunile și localitățile de pe litoral.
Un astfel de fenomen este reprezentat de trombele care se formează deasupra mării și care pot afecta ambarcațiunile care se află în larg. Chiar dacă trombele din Marea Neagră nu au amploarea unor fenomene cu caracteristici similare din Marea Mediterană sau din alte mări tropicale, ele pot reprezenta un pericol pentru bărcile mici.
„În Marea Mediterană, apa a atins 30 de grade. Am văzut ce s-a întâmplat cu acea furtună violentă, greu de prevăzut, care a răsturnat iahtul unui miliardar. A fost pusă pe seama încălzirii extreme a apei. Se poate întâmpla și aici?“, a spus jurnalistul val Vâlcu.
„S-a întâmplat deja, ieri (n.r. 29 august 2024), au fost martori ai unei trombe pe litoralul nostru. Deasupra mării le spunem trombe și generarea lor e condiționată de temperatura apei mării. Este sezonul pentru așa ceva“, a precizat Florinela Georgescu.
„Dacă ar intersecta o ambarcațiune?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Marea are o inerție termică mare. Ea se încălzește mai greu primăvara, dar toamna, de multe ori, este mai caldă decât zona litorală, mai ales în cursul serii și nopții, iar atunci se creează toate condițiile pentru fenomene severe.
Am înțeles că nenorocirea cu acea ambarcațiune s-a întâmplat noaptea, tocmai pentru că venea după o zi foarte caldă, instabilitatea atmosferică, potențată de temperatura ridicată a apei mării, a favorizat generarea acelei furtuni extreme“, a precizat directorul executiv al ANM.
„La noi, iahturile și bărcile pentru plimbare stau noaptea în port. O trombă de acest fel ar putea pune în pericol nave mai mari, care circulă cu marfă?“, a insistat Val Vâlcu.
„Depinde care este amploarea trombei și cât de mare este ambarcațiunea. Ambarcațiunile mici trebuie să fie foarte informate despre starea vremii și a mării în momentul în care pleacă în călătorie.
Perioada din an în care ne aflăm este favorabilă generării, în anumite condiții, a unor astfel de fenomene extreme“, a conchis Florinela Georgescu.
Litoralul românesc a fost afectat în weekend-ul care tocmai a trecut și de un ciclon atipic, specific zonelor tropicale, care a adus cantități însemnate de precipitații în stațiunile de la malul mării.
Potrivit Florinelei Georgescu, „acest ciclonaș a avut și acele caracteristici pe care le mai întâlnim și deasupra Mării Mediterane toamna, de ciclonaș care să semene cu ceea ce se întâmplă în mările tropicale“.
„Astfel de fenomene sunt caracterizate mai degrabă de ploaie torențială, care să adune cantități mari și să aibă structura aceea de ploaie uniformă. A plouat localizat și mult. În zona Mangaliei s-a acumulat cantitatea cea mai mare de apă.
Este posibil ca acest eveniment să se repete pe la jumătatea săptămânii viitoare (n.r. 2 - 8 septembrie 2024). Cam toată săptămâna pe litoral am putea avea o vreme mai degrabă instabilă, dar dincolo de aceste episoade, weekend-ul viitor avem semnalul unei vremi din nou bune, prielnice pentru plajă “, a mai spus Florinela Georgescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu