Trotinetele electrice, de închiriat, interzise în Constanța. Care sunt motivele ce au dus la această decizie

Foto: DC News
Foto: DC News

Trotinetele electrice de închiriat au fost interzise în Constanța.

Cu un trafic tot mai intens prin marile orașe, mulți sunt în căutarea de alternative pentru a ajunge dintr-o parte în alta marilor orașe, iar una dintre acestea era considerată deplasarea cu trotineta electrică. Însă numărul mare de accidente, pe fondul nerespectării nici a legislației rutiere, nici a bunul simț, au determinat administrația municipiului Constanța să interzică trotinetele electrice de închiriat.

”Din cauza numeroaselor încălcări ale prevederilor regulamentului, actele administrative emise pentru anul 2023 nu au mai fost prelungite”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța, potrivit Observator News, care citează Info Sud-Est.

Încălcările regulamentului și blocarea căilor de acces, printre motivele interzicerii trotinetelor electrice

”S-au constatat şi alte încălcări ale regulamentului, precum staţionarea pe partea carosabilă, în dreptul trecerilor de pietoni, a staţiilor de autobuze şi pe pistele de biciclete.

Multe trotinete electrice blocau căile de acces în blocuri şi alte instituţii publice, staționau în zona spaţiilor verzi şi a altor perimetre interzise (faleze, zona peninsulară etc.) uneori şi trei zile, deşi aveau staţii alocate pe toată raza municipiului Constanţa.

Au fost dispuse zeci de măsuri tehnico-administrative de ridicare de pe domeniul public a trotinetelor electrice aparţinând celor doi operatori economici întrucât a fost pusă în pericol siguranţa traficului rutier sau pietonal”, au mai transmis autorităţile.

Accidente de circulație în care sunt implicate trotinetele electrice, în creștere

Potrivit datelor Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasiguare din România (UNSAR), în 2022, au fost înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu faţă de 2021, când au fost raportate 75 de astfel de accidente, rezultând decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 131 persoane şi rănirea uşoară a altor 5.

”Nu doar că am ajuns târziu la concluzia asta, peste tot unde te duci ai parte de aceste trotinete. Eu vă spun sincer că nu m-aș urca pe așa ceva. Sunt foarte mulți copii. Vii cu un telefon mobil, ai scanat, te-ai urcat pe trotineta respectivă și riști să intri într-o mașină sau mașina respectivă să intre în tine, pentru că nu ai controlat-o cum trebuie. 

Există legislație. Să știți că s-a modificat în urmă cu un an și jumătate, doi ani. Poți să mergi cu aceste trotinete exclusiv pe pistele special amenajate, nu mai poți merge pe trotuare. Acum doi ani de zile un copil a fost omorât, mulți au fost răniți”, a afirmat avocatul Adrian Cuculis la Antena 3 CNN, care susține ideea interzicerii acestui mod de transport alternativ.

Codul rutier și trotinetele electrice

Codul Rutier pentru trotinetele electrice indică vârsta minimă necesară conducerii trotinetei electrice ca fiind cea de 14 ani. De asemenea, trotinetele electrice pot circula numai pe pista de biciclete, iar acolo unde nu există, pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Citește și: Tânără cercetată penal după ce a căzut de pe trotineta electrică și s-a accidentat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel