Primarul orașului Slatina, Mario De Mezzo, a atras recent atenția asupra mai multor probleme critice legate de utilizarea trotinetelor electrice în oraș.
Într-un interviu exclusiv pentru DCNews, Mario de Mezzo a subliniat atât pericolele pentru siguranța publică, cât și disfuncționalitățile legale legate de operarea acestora. Trotinetele, introduse în oraș în luna iunie, au generat deja controverse și incidente care au determinat administrația locală să acționeze.
Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte semnalate de primarul din Slatina este utilizarea trotinetelor de către copii sub vârsta legală. „Una dintre principalele probleme este că, de foarte multe ori, sunt doi sau trei copii pe trotinete, copii sub vârsta legală pentru a le putea utiliza”, a declarat acesta. Din păcate, lipsa unui sistem de verificare a vârstei utilizatorilor complică și mai mult situația, lăsând necontrolat accesul celor mici la aceste vehicule.
De asemenea, lipsa echipamentului de protecție și utilizarea trotinetelor pe trotuar, în loc de pistele dedicate, sunt alte probleme care cresc riscul de accidente. „Aceștia nu folosesc întotdeauna pistele, ci trotuarul, riscând să se accidenteze atât ei, cât și ceilalți pietoni”, a explicat primarul, subliniind gravitatea situației.
Deși, în prezent, administrația locală nu deține date statistice precise referitoare la numărul de accidente legate de trotinete, incidentele au fost frecvente. „Accidente au fost, iar de câteva ori a fost solicitată Ambulanța sau a fost nevoie de îngrijiri medicale”, a precizat primarul, adăugând că aceste incidente s-au produs din cauza neatenției și a utilizării incorecte a trotinetelor, în afara pistelor special amenajate.
Citește și: Trotinetele electrice, de închiriat, interzise în Constanța. Care sunt motivele ce au dus la această decizie
Un alt aspect important semnalat de Mario De Mezzo este funcționarea ilegală a companiei care operează trotinetele în Slatina. Conform primarului, firma a început să funcționeze în baza unui acord verbal oferit de vechea administrație, fără a avea documentația legală necesară. „Compania funcționează ilegal. Reprezentanții firmei au cerut voie să funcționeze, iar fostul primar le-a spus să pornească și că vor face actele după alegeri. Totul pe baza unui acord verbal, lucru inacceptabil”, a declarat De Mezzo.
El a subliniat că firma nu are niciun contract semnat cu Primăria Slatina sau cu Direcția Economică, ceea ce înseamnă că nu plătește nici taxe pentru utilizarea spațiului public. „Consiliul Local nu a aprobat niciun regulament al trotinetelor, nu există un contract prin care să poată funcționa legal”, a adăugat edilul.
În urma descoperirii acestor nereguli, autoritățile locale au sancționat compania și au solicitat ridicarea trotinetelor de pe spațiul public. „Le-am dat 24 de ore pentru a ridica trotinetele, dar le-au ridicat doar parțial. Cele rămase au fost ridicate de Poliția Locală și de Direcția de Administrare Străzi și Iluminat Public”, a precizat De Mezzo.
Primarul urmează să discute cu CEO-ul companiei pentru a clarifica situația și a preveni astfel de incidente pe viitor.
Întrebat despre posibilele soluții pentru prevenirea accidentelor și reducerea riscurilor asociate trotinetelor electrice, Mario De Mezzo a subliniat necesitatea educării utilizatorilor și responsabilizarea companiilor care le închiriază. „Companiile ar trebui să implementeze un sistem de verificare a vârstei utilizatorilor, prin carte de identitate și selfie, pentru ca minorii să nu mai poată folosi trotinetele”.
Totodată, De Mezzo a subliniat importanța componentei educaționale în folosirea trotinetelor, menționând că mulți copii sunt încă în faza de acomodare cu acest mijloc de transport și nu înțeleg pe deplin riscurile. „Copiii mă roagă să readuc trotinetele în oraș, dar părinții sunt foarte mulțumiți de decizia de a le retrage temporar”, a adăugat primarul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News