Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar consumul de preparate din carne va exploda. Specialiştii au descoperit că multe preparate conţin doar arome de fum şi o serie de conservanţi periculoşi. Procesatori de carne folosesc fumul artificial în locul afumării tradiţionale. Fumul lichid potenţează gustul, mirosul, aroma şi aspectul însă riscurile sunt uriaşe pentru sănătate.
Fumul lichid a devenit foarte utilizat în ultimii ani pentru afumarea produselor din carne, a mezelurilor, scrie adevarul.ro. Este o substanţă cu care se injectează atât membrana produsului din carne cât şi interiorul acestuia. Fumul lichid potenţează gustul, mirosul, dă un aspect plăcut preparatelor şi le măreşte perioada de valabilitate.
Potrivit profesorului Gheorghe Mencinicopschi, există două feluri de fum lichid: cel obţinut chiar din fum condensat şi prelucrat şi cel obţinut cu arome identic naturale. Ambele sunt folosite în industria alimentară. Spre deosebire de afumarea clasică, ce afectează doar exteriorul produsului, fumul lichid se pune şi în masa produsului, din acest punct de vedere fiind mult mai periculoasă metoda.
Daca vreţi să cumpăraţi din marile centre comerciale produse afumate, evitaţi-le pe cele ambalate care conţin o mulţime de conservanţi. Consumul mare de astfel de produse poate genera afecţiuni ale ficatului, stomacului, pancreasului iar în forma cea mai gravă se ajunge la cancer. "Am găsit şase substanţe chimice, şase aditivi alimentari. Observăm doi stabilizatori: difosfat şi trifosfat de sodiu, un agent de îngrosare, caragenan, despre care se ştie că este cancerigen", spune Costel Stanciu, preşedinte APC.
"Produsele tradiţionale au culoare specifică, adică maro, nicdecum roz, roşu intens. În momentul în care vedem roz-roşu, cu siguranţă s-a introdus nitrit de sodiu, carmin", susţine Costel Stanciu, preşedinte APC. Un prim pas pentru a ne asigura de calitatea produsului afumat este prin alegerea variantei de a le cumpăra de la producătorul care obţine produsul corespunzător şi care pe etichetă nu are trecute diverse substanţe cu ar fi: aditivi alimentari sintetici sau coloranţi.
"Primul indiciu că eşti într-o carmangerie care îşi respectă clienţii este mirosul de fum, un fum plăcut, care nu respinge. Produsele afumate corect, cu lemn de fag de exemplu, sunt foarte uşor acceptate de organism, nu dau alergii copiilor şi de aceea pe piaţă sunt foarte căutate de toată gama de cosnumatori. Deci, pe scurt, caracteristicile unui produs afumat natural sunt mirosul îmbietor de fum şi culoarea cărnii care nu trebuie să fie roşiatică", spune Manuela Nicolae.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu