Prima regulă a grădinarilor atunci când vine vorba de revitalizarea plantelor este să nu renunți niciodată la una dintre ele, chiar dacă pare ofilită sau uscată.
Chiar dacă dăunătorii v-au afectat floarea, nu te descuraja. Urmând aceste sfaturi, poți recupera plante care, la prima vedere, nu au avut nicio șansă de supraviețuire.
Dacă o plantă uscată, afectată de dăunători, cu rădăcini mucegăite din cauza udării excesive, nu o abandona. Ar trebui să cauți întotdeauna semne care indică cel mai mic semn de viață. Încearcă să descoperi semnele vieții din frunze sau tulpina plantei.
Este nevoie de multă răbdare pentru a da timp plantelor din ghivece să se recupereze. Adesea, plantele foarte uscate sau ofilite au nevoie de câteva săptămâni pentru a-și recăpăta strălucirea și frumusețea.
Mușcata a rămas fără frunze? Iată cum o poți salva
Grădinarii consideră plantele ca fiind ființe vii. Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, plantele sunt considerate simple elemente decorative. Ceea ce este complet fals. Trebuie să cunoști caracteristicile fiecărei plante pentru a o ajuta să crească sănătos.
O plantă poate muri din diverse motive. Una dintre principalele cauze care duc la ofilirea florilor sunt dăunătorii. În astfel de situații, ar trebui să acorzi atenție frunzelor decolorate, ondulate și îndoite, precum și umflarea tulpinii. Grădinarii recomandă curățarea delicată a fiecărei frunze cu o cârpă înmuiată în apă cu săpun.
Excesul de apă poate provoca, la rândul său, ofilirea plantei. De obicei, o plantă supraudată are frunze maro sau galbene.
Nu arunca resturile de pâine: le poți folosi pentru a fertiliza plantele de interior
Cum se rezolvă o astfel de problemă? Pentru început nu mai uda planta deloc și plasează-o într-un loc ferit de lumina directă a soarelui.
Plantele uscate prezintă pete maro pe frunze, în special pe marginea lor. Dacă sunt lăsate neîngrijite, frunzele vor cădea. Desigur, îndepărtează frunzele moarte, precum și cele care s-au ofilit și tind să cadă de pe tulpină.
Plantele pot muri și din cauza lipsei de nutrienți. Rădăcina unei flori poate spune multe despre sănătatea plantei. De obicei, rădăcina ar trebui să fie netedă, groasă și să aibă vârfuri albe. Uneori este necesar să se schimbe substratul solului sau chiar ghiveciul, pentru ca planta să se dezvolte corespunzător.
Utilizează un îngrășământ natural de câteva ori pe lună pentru a stimula creșterea florilor. Puteți face compost de casă pentru a vă readuce planta la viață. Profită la maximum de deșeurile organice menajere!
Nu mai uda orhideele cu apă: iată soluția pentru ca plantele să înflorească spectaculos
Practic, grădinarii spun că sunt trei pași principali de urmat atunci când o plantă moare.
Primul este să tăiați și să îndepărtezi frunzele uscate. Taie planta până la nivelul compostului cu foarfece sau cu un cuțit foarte ascuțit.
Apoi pune toată planta într-o găleată cu apă.
Când nu mai sunt bule la suprafață, scoate planta din găleată și lăsați-o să se scurgă. Până când apar lăstari noi, păstrează planta într-un mediu cât mai răcoros și ferit de lumina directă a soarelui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News