Calitatea somnului are un rol major asupra sănătății noastre.
Somnul este la fel de important atât la adulți, cât mai ales la copii și de aceea ar fi bine să ne concentrăm pe găsirea unor soluții potrivite care să aibă grijă de somnul nostru din timpul nopții și să ne bucurăm pe deplin de calitatea sa. Vă dezvăluim câteva trucuri care te vor ajuta să adormi mai repede, conform healthline.com.
Această tehnică a fost dezvoltată de expertul în somn Dr. Andrew Weil. Se spune că te ajută să adormi în aproximativ 60 de secunde. Iată cum trebuie să folosești această tehnică:
1. Ține vârful limbii în spatele dinților din față.
2. Expiră aerul pe gură încercând să scoți un sunet șuierător.
3. Inspiră pe nas în timp ce numeri până la 4.
4. Ține-ți respirația în timp ce numeri până la 7.
5. Expiră pe gură în timp ce numeri până la 8, în timp ce scoți din nou un sunet șuierător. Atunci când ajungi la 8, ar trebui să fi dat afară tot aerul din plămâni.
6. Repetă procedeul maxim de 4 ori.
Această tehnică permite ca în plămânii tăi să intre o cantitate mare de aer și, prin urmare, facilitează oxigenarea corpului. De asemenea, tehnica tea jută să te calmezi.
Absența luminii este un semnal pentru corp că a venim vremea pentru odihnă. Întunericul complet stimulează producția hormonului somnului, melatonina. Melatonina te face să fii mai puțin alert și produce senzația de somn. De asemenea, lumina roșiatică simulează lumina apusului, iar acest lucru este un semnal pentru corp că a venit momentul pentru somn. La popul opus, lumina albastră precum cea emanată de televizor, tabletă sau smartphone te va trezi, pentru că simulează lumina zilei, de aceea e recomandat să eviți lumina albastră.
Conform oamenilor de știință, temperatura medie pentru dormitor ar trebui să fie între 15 și 21 de grade Celsius. Această temperatură permite cel mai bun somn posibil. Orice temperatură peste 22-23 de grade și sub 14 grade tinde să ne tulbure somnul.
Când oamenii sunt stresați și își fac diverse griji, adorm mai greu, iar acest lucru înrăutățește problemele legate de somn. Yoga, meditația și tehnicile de mindfulness sunt unelte care ajută la calmarea minții și relaxează corpul, contribuind la combaterea insomniei. Mai mult, s-a dovedit că acestea îmbunătățesc calitatea somnului.
Aceasta poate fi o regulă dificil de respectat, mai ales dacă nu ai mereu același program (de exemplu, lucrezi și de zi, și de noapte). Corpul tău are propriul sistem care îl reglează, numit ritm circadian. Acest ceas intern îi dă semnale corpului, și de aceea te simți alert în timpul zilei și somnoros noaptea. Trezindu-te și mergând la culcare la aceeași oră, în fiecare zi, vei ajuta acest ceas intern să își mențină un program regulat și să îl respecte. Odată ce corpul tău se va adapta la acest program de somn, îți va fi mai ușor să adormi și să te trezești aproximativ la aceeași oră, în fiecare zi, inclusiv în weekend. În plus, este important să dormi 7-8 ore în fiecare noapte sau, în orice caz, nu mai puțin de șase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu