Conf. dr. Gheorghe Valentin Goran a explicat cum putem proteja animalele de companie la final de an, de zgomotul puternic al artificiilor.
Conf. dr. Gheorghe Valentin Goran, specializat în toxicologie, un veritabil iubitor de animale și profesionist, a abordat mai multe teme, precum cele 10 lucruri care pot fi toxice pentru animalele de companie, cum să recunoaștem semnele de intoxicare și sfaturi utile pentru a crea un mediu sigur pentru câini și pisici.
Un subiect de mare interes a fost cel legat de protecția prietenilor noștri necuvântători la final de an, în contextul Revelionului și al folosirii exagerate de petarde și artificii. În 2024, este o certitudine, susținută de numeroase studii, că zgomotele extrem de puternice din această perioadă au cauzat multiple probleme de sănătate și chiar decese în rândul animalelor. Anumite animale, în funcție de sensibilitatea pe care o au, ajung să moară, din păcate, de spaima sunetelor puternice care se aud de peste tot și care sunt percepute ca pericole.
Tudor-Tim Ionescu: “Este o întrebare pe care aș vrea să v-o adresez în legătură cu perioada cu petarde și focuri de artificii, la care eu recomand întotdeauna o desensibilizare a câinelui în foarte mulți pași. Mereu, când mă întreabă cineva, mai ales din presă, când trebuie să începem să ne pregătim pentru Revelion, le spun că pe 1 ianuarie anul anterior. Revelionul vine în fiecare an, nu o dată la ceva timp. Există, ca ultim demers, inclusiv calmantele. Aici vine întrebarea mea, legată de ideea de a da calmante sau orice medicament câinelui, pe principiul ‘am eu niște calmante acasă, că eram anxioasă sau eram stresată, și am zis să-i dau și câinelui’. Care sunt riscurile la așa ceva?”
Gheorghe Valentin Goran: “E același lucru sau seamănă cu ceea ce vorbeam despre pesticidele pe care le folosim pentru terenuri sau pentru animalele de fermă și le dăm animalelor de companie. Este greșit. Ele sunt dozate pentru om, nu pentru animale. Putem să folosim calmante, dar pe cele care se cumpără de la farmacia veterinară. Ele trebuie prescrise de un medic veterinar, pe dimensiunea câinelui, cât și pe alte criterii. Trebuie pornit mai din timp, cu câteva luni înainte. De ce? Medicamentele pe care le avem în zona asta de acțiune asupra Sistemului Nervos Central nu poți să le dai din prima în doza maximă. Trebuie să se realizeze așa-numita încărcare. Trebuie să pornească cu o cantitate mică până se ajunge la maximul posibil, mai ales că, la un moment dat, neuronul se obișnuiește și va trebui să se mărească doza.”
Tudor-Tim Ionescu: “Mă bucur că am punctat asta. Mai sunt câteva zile și, dacă nu ați apucat să faceți o desensibilizare a câinilor voștri și știți că au probleme, chiar știu cazuri de câini care au murit în noaptea de Revelion, nu ezitați să vă mobilizați pentru anul viitor, să-i pregătiți. Așa cum spunea domnul profesor și doctor Goran, nu așteptați 31 decembrie să-i dați o pastilă câinelui, chiar dacă e prescrisă de medicul veterinar.”
Gheorghe Valentin Goran: “Mai putem să facem niște trucuri care să ne ajute într-un timp mai scurt, așa cum putem să facem și pentru noi dacă vrem să dormim mai mult și știm că va fi zgomot în jur. Noi, de regulă, ne punem dopuri în urechi. Putem să facem asta și cu câinele nostru. Atenție, încercăm asta, dar cu mare grijă, astfel încât să putem să le scoatem și să nu rămână acolo, pentru că altfel tot vom ajunge la veterinar să le scoată. Putem să folosim niște dopuri de vată pentru a reduce zgomotul. Putem să creștem și nivelul de sunet din casă, prin televizor și laptop, astfel încât să mai acopere din sunetul artificiilor. Sunt mai multe lucruri pe care le putem face.”
Tudor-Tim Ionescu: “Da, sunt multe lucruri pe care le putem face. Există, și am văzut asta la niște Cockeri, știm că au urechile acelea foarte simpatice, mă rog, erau Cockeri de show, niște bentițe speciale. Bentița vine ca un fel de guler care le protejează urechile, având o funcție de izolare fonică.”
Duminică, 29 decembrie 2024, începând cu ora 13:00, conf. dr. Gheorghe Valentin Goran a fost invitatul lui Tudor-Tim Ionescu la emisiunea DC Anima. El a explorat cele mai periculoase substanțe și obiecte care pot pune în pericol sănătatea animalelor noastre de companie, prezentându-ne un top al celor mai toxice lucruri pentru câini și pisici.
Emisiunea a fost difuzată, iar înregistrarea poate fi urmărită pe DC News și DC News TV, pe paginile de Facebook ale acestora și pe canalul de YouTube DC News.
VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu