Hipertensiunea este una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică în țările dezvoltate, iar totul indică, conform estimărilor OMS, că cifrele vor continua să crească dacă populația nu este conștientă de importanța unei diete sănătoase.
Hipertensiunea arterială afectează una din trei persoane adulte în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat recent un raport care atrage atenția asupra cifrelor unei afecțiuni care este deja unul dintre principalii factori de risc pentru boală și deces. Obiceiurile sănătoase ascund, încă o dată, rețeta pentru ca tensiunea arterială să se afle în intervalul adecvat. Și printre acestea, dieta ocupă un loc esențial.
OMS a subliniat lipsa de tratament adecvat care rămâne încă în așteptare, o problemă care, dacă ar fi rezolvată, ar putea evita 76 de milioane de decese până în anul 2050. Conform OMS, numărul global al persoanelor afectate s-a dublat în ultimii douăzeci de ani.
Între factorii de risc pot fi identificate două tipuri. Pe de o parte, cei legați de stilul de viață, și prin urmare modificabili, iar pe de altă parte, factori de natură invariabilă, cum ar fi antecedentele familiale, vârsta sau rasa. În ceea ce privește stilul de viață, primul pas crucial este revizuirea obiceiurilor noastre alimentare.
Hipertensiunea arterială înseamnă că presiunea sanguină care circulă în artere este, în mod constant, foarte ridicată, ceea ce determină inima să pompeze mai mult sânge decât în mod obișnuit. În țările dezvoltate, acest efort suplimentar este în mare parte cauzat de o dietă nesănătoasă, în care sarea, grăsimile saturate și zahărul sunt protagoniștii.
Excesul de greutate provoacă modificări în vasele de sânge, în timp ce excesul de sare poate provoca retenție de lichide, ceea ce este direct proporțional cu creșterea tensiunii arteriale. Trebuie să adăugăm că, deși aportul de sare nu ar trebui să depășească 2 grame pe zi pentru o persoană adultă, se estimează că în țările dezvoltate această cifră ajunge la dublu și chiar o depășește.
În alimentele consumate cel mai des, cum ar fi pâinea și brânza, se găsesc concentrații ridicate de sodiu. Vestea bună este că există resurse pentru a evita excesul: de la pâinea fără sare, deja foarte prezentă în brutării, până la reducerea excesului pe care îl promovează chiar fabricile de brânză, și ele în favoarea unei diete mai sănătoase.
O dietă sănătoasă implică, de asemenea, evitarea sau cel puțin reducerea la minimum a produselor precum mezelurile, cerealele și mâncărurile preambalate, unde sarea este folosită în exces. La acestea se poate adăuga posibilitatea de a înlocui sarea cu alte condimente în timpul gătitului, pentru a îmbogăți gustul alimentelor, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News