Cartoful este, probabil, cel mai consumat aliment din lume.
Poate fi gătit în zeci de moduri și sute de rețete. Dar multă lume va spune: cartofii prăjiți ocupă în continuare primul loc în topul preferințelor alimentare.
La prima vedere, par ușor de preparat. Cartofii se curăți și se taie felii. Se scufundă într-o baie de ulei și gata. Da, pare simplu.
Dar, tocmai pentru a preveni ca aceștia să fie prea uleioși, prea moi sau chiar arși, există unele reguli care trebuie respectate.
Brioșe cu cafea și ciocolată într-o ceașcă: un desert senzațional, preparat în cuptorul cu microunde
Vrei să afli secretul bucătarilor pentru a face acasă cartofi gustoși, aurii și crocanți? Când vrei să prăjești cartofi, care să fie moi în interior și crocanți la exterior, trebuie să respecți câteva reguli.
Prima regulă importantă: alege cu mare atenție tipul de cartofi. Potrivit bucătarilor experimentați, cartofii galbeni și făinoși sunt cei mai potriviți pentru prăjit. Așa că trebuie să-i curățați și-i tăiați după preferință.
O altă regulă fundamentală: spălați cartofii în mai multe ape pentru a elimina cât mai mult amidon. Apoi, pune-i pe un prosop de hârtie, astfel încât să fie absorbit tot excesul de apă.
Pune trei lingurițe de sare în tigaie. După ce sarea s-a încălzit, întinde-o pe fundul tigăii. Această ușoară abraziune va împiedica cartofii să se lipească de tigaie, în timp ce se prăjesc. Acest truc este folosit și atunci când doriți să prăjiți chiftele sau fripturi. Sarea este apoi îndepărtată cu un prosop de hârtie. De asemenea, nu uitasă ștergi bine tigaia cu o cârpă uscată.
După ce ai efectuat această operație ingenioasă, toarnă ulei în tigaie. Lăsă-l să se încălzească, apoi adaugă cartofii. Unii bucătari spun să acoperi tigaia cu un capac. În caz contrar, unii cartofi pot rămâne cruzi.
Mai întâi, prăjește cartofii la foc mediu. Crește treptat focul pentru ca toți cartofii să fie crocanți. Cel mai bine este să folosești o spatulă de lemn pentru a întoarce cartofii prăjiți.
Dacă vrei ca toți cartofii să fie moi în interior și crocanți la exterior, este esențial să-i gătești în două etape. Prăjește cartofii 7 minute la foc mediu (160°C), apoi mărește puterea focului (180°C).
Pentru ca bucățile de cartofii să nu se lipească, prăjește-i în cantități mici în tigaie. Nu uita să-i amesteci din când în când. Sarea și alte condimente se adaugă imediat după gătire. Atenție, sarea poate înmuia rapid cartofii dacă este adăugată la mijlocul preparării lor.
Gospodinele și bucătarii inventează, deseori, diverse trucuri în bucătărie, pentru ca mâncarea să fie mai gustoasă și delicioasă. Unii bucătari adaugă oțet în apă atunci când fierb cartofii. Să vedem care este motivul pentru care unui bucătari recurg la acest truc.
De ce se adaugă oțet în apa în care fierb cartofii? Adăugând oțet în apă, cartofii nu se vor lipi de cuțit, atunci când vor fe tocați pentru diferite salate.
O lingură sau două de oțet de 9% sunt suficiente pentru doi litri de apă. Algoritmul acțiunilor este următorul: așteptați până fierbe apa, adăugați oțetul și abia după aceea puneți cartofii în oală.
Multe persoane iubesc piureul de cartofi, de aceea acest fel de mâncare este des prezent pe mese. Secretul este simplu: piureul de cartofi este gustos, sățios, prietenos cu bugetul și se potrivește bine cu carne, pește și legume.
Cu toate acestea, pentru ca piureul să nu fie perceput ca un fel de mâncare banal, bucătarii francezi au avut ideea să adauge un produs simplu, care transformă cartofii fierți într-o operă de artă culinară.
Interesant este că acest ingredient „secret” poate fi achiziționat din orice magazin. Vorbim despre brânză. Mai mult, puteți alege tipul care vă place mai mult. Mâncarea va fi în minunată.
Ingrediente:
cartofi - 1 kilogram,
lapte - 1 pahar,
unt - 50 de grame,
brânză - 100 de grame.
sare - după gust.
Fierbeți cartofii în apă clocotită cu sare, scurgeți lichidul și pasați-i. Adăugați laptele și untul. Este important ca laptele să fie fierbinte, iar untul să aibă un conținut ridicat de grăsimi pentru a-i da preparatului o aromă cremoasă.
Salată uimitoare de iarnă din ingrediente simple: dispare în câteva secunde de pe masă
Acum adăugați puțin ingredientul "secret" - brânza. În funcție de preferințe, completați rețeta cu parmezan, brânză elvețiană Emmental sau chiar brânză franceză Roquefort.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu