Trudeau, rugat la Vilnius să convingă Washingtonul pentru a nu repeta „greșeala” de la București

Justin Trudeau, premierul Canadei
Justin Trudeau, premierul Canadei

Justin Trudeau, premierul Canadei, a susținut o conferință de presă alături de Krišjānis Kariņš, premierul Letoniei și Kaja Kallas, premierul Estoniei, în cadrul summitului NATO de la Vilnius.

 

 

La finalul discursurilor, premierul canadian a fost întrebat de un reporter dacă va discuta cu Joe Biden, pentru a convinge Washington-ul să nu repete greșeala făcută după summit-ul NATO de la București, când NATO nu a putut oferi un calendar clar pentru aderarea Ucrainei la alianță.

„Canada a ajutat Ucraina, fără echivoc, încă de la bun început. Nu doar pentru că avem cea mai mare diasporă ucraineană din afara Rusiei, dar și pentru că cetățenii noștri înțeleg că dacă ne vom împotrivi Federației Ruse vom seta un precedent pentru orice țară care își dorește să anexeze părți din statele vecine, ceea ce ar putea duce la haos și destabilizare în toată lumea. Astfel, din principiu și în semn de prietenie, canadienii sunt, în mod absolut, fermi în sprijinul pentru Ucraina, inclusiv în primirea Ucrainei în NATO, atunci când condițiile vor permite acest lucru. Asta am spus și acum câteva săptămâni, alături de Volodimir Zelenski, în Kiev, iar despre asta vorbim și aici.

Știu că aceasta nu este o părere împărtășită unanim în NATO, dar în aceeași măsură știu că au existat foarte multe discuții substanțiale care ne vor duce către un moment când va exista o cale liberă pentru Ucraina. Asta deoarece ucrainenii, pe măsură ce luptă, se întreabă cum se va termina toată povestea și cum ne vom asigura că nu o vom lua de la capăt, chiar dacă vom câștiga acum. În acest caz ei se întreabă ce ar putea opri, în următorii patru ani de zile, o Rusie reînarmată, să pornească o nouă invazie care ar putea avea succes. Soluția este realizarea unei poteci clare către NATO și sunt foarte încrezător că în acest summit vom oferi acest sprijin real ucrainenilor, astfel încât ei să știe că există o lumină la capătul tunelului”, a declarat Justin Trudeau.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel