Avocatul clasifică decizia lui Trump ca un semn de lașitate.
Fostul preşedinte american Donald Trump a renunţat joi la procesul în care îi cerea fostului său avocat Michael Cohen despăgubiri de 500 de milioane de dolari.
După ce Cohen a acceptat să depună mărturie împotriva lui Trump, într-un proces penal care se va desfăşura anul viitor în New York, politicianul i-a intentat un proces civil într-o instanţă federală din statul Florida, pretinzându-i despăgubiri pentru încălcarea secretului profesional şi a contractului de confidenţialitate între client şi avocat.
Trump şi-a retras acţiunea respectivă fără explicaţii.
Danya Perrry, avocata lui Cohen, a comentat susţinând într-un comunicat difuzat joi noaptea că "în loc să depună mărturie în faţa mea luni, Donald Trump a renunţat de bunăvoie la pretenţiile de despăgubiri şi dobânzi de 500 de milioane de dolari împotriva clientului nostru".
Cohen a afirmat că "renunţarea laşă a domnului Trump marchează sfârşitul ultimei sale tentative de a mă descuraja să depun o mărturie veridică împotriva sa".
Înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016, Cohen - cunoscut atunci ca "pitbullul lui Donald Trump", i-a plătit din fonduri proprii 130.000 de dolari actriţei porno Stormy Daniels, pentru a o convinge să nu facă publică o relaţie sexuală cu Trump.
Ziarul Wall Street Journal a dezvăluit această tranzacţie în 2018, iar Cohen a susţinut că Trump nu i-a rambursat niciodată suma respectivă.
Articolul a atras atenţia autorităţilor. Presat de anchetatori, care descoperiseră că a comis fraude fiscale, Cohen s-a întors împotriva lui Trump, recunoscând că a primit 11 cecuri pentru acoperirea cheltuielilor legate de Daniels. Plăţile respective figurau însă în actele Organizaţiei Trump drept "cheltuieli judiciare", ceea ce l-a expus pe politicianul republican la acuzaţia de fals în contabilitate, pentru care va fi judecat de la sfârşitul lui martie anul viitor.
Fostul preşedinte, care intenţionează să candideze din nou în 2024, este implicat şi în alte procese. Un tribunal federal din Washington va începe în 4 martie procesul pentru tentativă de anulare a rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2020. În mai, o instanţă din Florida va judeca acuzaţiile de gestionare necorespunzătoare a unor documente secrete după sfârşitul mandatului la Casa Albă. În statul Georgia, urmează să fie stabilită data începerii unui proces pentru alte presupuse infracţiuni comise de Trump cu ocazia alegerilor pe care le-a pierdut în faţa actualului preşedinte al SUA, democratul Joe Biden, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu