Președintele Trump a semnat un ordin executiv care a trecut aproape neobservat în ultima săptămână de campanie electorală. Elitele politice, dar mai ales cele administrative din Statele Unite sunt, însă, în alertă. Eventuala victorie a republicanilor în alegerile prezidențiale ar aduce Apocalipsa în rândul funcționarilor publici cu rang înalt, a celor pe care Trump îi consideră membri ai structurilor paralele de putere, din așa-zisul Deep State.
Ordinul executiv semnat de Trump în 22 octombrie acordă guvernului federal puteri sporite în ceea ce privește concedierea și angajarea personalului de carieră. Agențiile statului american din mai multe domenii (Justiție, Sănătate, mediu, politici publice) sunt obligate să evalueze în termen de 90 de zile angajații , concediind lucrătorii guvernamentali cu performanțe slabe și eliminând birocrația.
Eliminarea angajaților care nu pot sau nu vor să îndeplinească standardele de performanță cerute de guvern vizează angajații aflați în poziții cheie, cei care stabilesc politicile și le aplică, se arată în ordinul amintit.
Unii analiști consideră că ordinul era așteptat de mai multă vreme, dat fiind războiul dus de Trump cu așa-numitul stat profund - birocrația, experții și înalții funcționari guvernamentali, care au opus agendei președintelui propria agendă.
Reprezentanți ai înalților funcționari publici susțin că președintele Trump vrea să se debaraseze de tehnocrații care nu se aliniază deciziilor politice în activitatea din serviciul public. Se invocă, în acest sens, tensiunile apărute între administrația Trump și experții FDA sau CDC. De asemenea, între guvern și unele agenții din Justiție sau protecția mediului au fost divergențe publice, chiar conflicte, în mandatul lui Trump.
Think-tank-uri cu orientare progresistă avertizează că acest ordin executiv dă conducerii politice o putere prea mare în raport cu tehnocrații aflați în structurile statului, iar angajările nu se vor mai face după criterii transparente, legate de competență, ci după loialitatea politică.
De cealaltă parte, republicanii salută semnarea acestui act. Funcționarii de carieră au constituit structuri de putere care scapă controlului public, nu răspund în fața cetățenilor, ba mai mult, acționează împotriva votului pe care îl dau aceștia, spun susținătorii lui Trump. La scurt timp după ce președintele a semnat ordinul, senatorul republican Marsha Blackburn a scris pe Twitter: „Asanați Mlaștina!”. ”The Swamp” este eticheta pe care Trump a pus-o estabilishment-ului din Washington, promițând că va elimina corupția din capitală și va instala un guvern al oamenilor simpli, nu al elitelor.
Acest ordin executiv era era așteptat încă din iulie, când, aflat în Polonia, Trump avertiza asupra unui pericol familiar polonezilor, dar pe care America nu îl conștientizează, în viziunea președintelui: ”creșterea puterii pe care o are birocrația guvernamentală, care drenează vitalitatea și bogăția oamenilor”.
Unii analiști consideră că ordinul emis pe ultima sută de metri ar putea să mobilizeze la vot împotriva lui Trump angajații din structurile guvernamentale. Mediile favorabile președintelui american susțin, însă, că ordinul trebuia emis mai repede, iar așa-numiții tehnocrați sunt oricum puternic implicați politic: au susținut-o pe Hillary Clinton, iar acum îl susțin pe Biden, fiindcă, în timp ce invocă obiectivitatea experților, sprijină candidatul care le satisface interesele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News