Donald Trump a postat joi pe platforma X (fostă Twitter) pentru prima dată în mai bine de doi ani, publicând fotografia sa istorică făcută într-o închisoare din Atlanta, relatează AFP.
Fostul preşedinte nu mai postase un mesaj pe reţeaua sa de socializare preferată din ianuarie 2021, la câteva zile după atacul asupra Congresului american lansat de susţinători ai săi.
Fotografia judiciară a fostului preşedinte american Donald Trump, făcută în timpul scurtei sale şederi într-o închisoare din Georgia, unde a fost inculpat pentru presiunile electorale din 2020, a fost dată publicităţii joi seara.
FOTO
https://t.co/MlIKklPSJT pic.twitter.com/Mcbf2xozsY
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 25, 2023
Instantaneul istoric, în care miliardarul apare cu faţa posomorâtă şi sprâncenele încruntate, este prima fotografie judiciară a unui fost preşedinte american.
Acest 'mugshot' realizat în serviciile şerifului capitalei statului Georgia a apărut instantaneu pe primele pagini ale presei americane şi a făcut înconjurul reţelelor de socializare.
Într-un rechizitoriu de 98 de pagini dezvăluit săptămâna trecută în Georgia, Donald Trump şi alţi 18 inculpaţi au fost acuzaţi de un total de 41 de capete de acuzare în legătură cu eforturile de a anula pierderea alegerilor de către Trump în 2020 din acest stat.
Eliberat pe o cauţiune de 200.000 de dolari, favoritul alegerilor primare republicane pentru alegerile prezidenţiale din 2024 a părăsit rapid această închisoare din Atlanta într-un convoi şi în condiţii de înaltă securitate.
Trump este 'înregistrat' ca orice inculpat urmărit penal, cu caracteristicile sale fizice detaliate: 1m90, 98 kg, păr blond şi numărul de înregistrare P01135809. Imediat după ce a trebuit să treacă prin această procedură legală şi înainte de a se îmbarca din nou în avionul sau privat, Donald Trump a denunţat un 'simulacru de justiţie' şi o 'ingerinţă electorală' din partea autorităţilor statului Georgia care l-au inculpat.
'Nu am greşit cu nimic' punând la îndoială rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 câştigate de Joe Biden, a dat asigurări miliardarul republican acuzat că a încercat să modifice rezultatele acestor alegeri. Înainte de Donald Trump, mai mulţi dintre cei 18 coacuzaţi în acest proces au trecut în această săptămână prin închisoarea din comitatul Fulton, o unitate supraaglomerată şi cunoscută pentru condiţiile insalubre.
Toţi au fost acuzaţi pe 14 august de încercări ilegale de a modifica rezultatul alegerilor din 2020, câştigate în acest stat cheie de actualul preşedinte democrat Joe Biden.
Un fost avocat al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a calificat miercuri, în Georgia, drept un 'atac la adresa Constituţiei' inculparea sa de către autorităţile din acest stat din sud-estul ţării pentru încercările sale de a schimba rezultatul alegerilor din 2020, relatează AFP.
'Această inculpare este o parodie' de justiţie, a spus Giuliani la eliberarea din închisoare în comitatul Fulton din Atlanta, capitala statului, unde a fost oficial închis înainte de a fi eliberat pe cauţiune. 'Este un atac nu numai asupra mea şi asupra preşedintelui Trump, ci şi asupra poporului american', le-a spus el zecilor de reporteri care s-au adunat acolo, pe caniculă, pentru-l intervieva.
Procuroarea comitatului, 'Fani Willis, va rămâne în istoria Americii drept cea care a comis unul dintre cele mai grave atacuri la adresa Constituţiei americane', a adăugat el. Apărarea fostului preşedinte american şi a mai multor inculpaţi susţine că urmăririle penale împotriva lor echivalează cu 'incriminarea' libertăţii de exprimare în materie de dispute electorale.
Un mare juriu (comitet de cetăţeni investiţi cu puteri de anchetă) desemnat de procuroare i-a inculpat la 14 august pe Trump şi alte 18 persoane pentru presupusele lor tentative ilicite de a modifica în favoarea lor rezultatul alegerilor din 2020, câştigate în acest stat cheie de actualul preşedinte democrat Joe Biden. Ei sunt urmăriţi penal în temeiul unei legi privind crima organizată care prevede pedepse de la cinci la douăzeci de ani de închisoare.
Cei 19 inculpaţi au până vineri la prânz (16:00 GMT) să se pună la dispoziţia autorităţilor prezentându-se la închisoarea Fulton pentru a li se lua amprentele digitale şi pentru a fi fotografiaţi. În total, nouă dintre aceştia, printre care şi expertul în drept constituţional John Eastman sau avocata conservatoare Sidney Powell, s-au supus acestei proceduri care prevede şi înregistrarea în arhivele administraţiei penitenciarelor a înălţimii, greutăţii şi culorii pielii şi a ochilor fiecărei persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News