Trump acuză țările europene că „au profitat” de SUA. Întrebat dacă va ajuta Europa în caz de război: „Depinde dacă ne tratează cum se cuvine"

Trump condiționează ajutorul militar american pentru Europa de „comportamentul” europenilor.

Fostul președinte american Donald Trump a declarat joi, 12 ianuarie 2024, că Statele Unite vor ajuta Europa doar dacă aceasta va trata țara sa "cum se cuvine". Declarația vine în contextul dezvăluirii că Trump ar fi spus unor înalți oficiali europeni, pe când era președinte, că SUA nu vor ajuta niciodată Europa dacă va fi atacată.

"Ascultați, NATO a profitat de țara noastră. Țările europene au profitat", a spus Trump într-o intervenție la Fox News. "Depinde dacă ne tratează cum se cuvine. Dacă nu ne tratează cum se cuvine, nu vom veni să vă ajutăm."

În timpul mandatului său de președinte, între 2017 și 2021, Trump a intrat în mod repetat în conflict cu aliații tradiționali în ceea ce privește comerțul și cheltuielile pentru apărare. El a criticat în mod constant țări precum Germania pentru că nu cheltuie suficient pentru apărare, în conformitate cu angajamentul lor față de NATO.

Declarația lui Trump a fost primită cu îngrijorare de unii lideri europeni. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a refuzat să comenteze dezvăluirea lui Breton, dar a declarat că NATO este "esențială pentru securitatea noastră".

Între timp, Trump își păstrează un avans considerabil în cursa pentru a fi candidatul Partidului Republican împotriva președintelui Joe Biden la alegerile din 5 noiembrie. Un sondaj Reuters/Ipsos realizat la nivel național și publicat joi îl plasează pe Trump cu 49% de opțiuni, în fața lui Haley, cu 12% din preferințe și a lui DeSantis, cu 11%.

 

Impactul declarației lui Trump

Declarația lui Trump ar putea avea un impact semnificativ asupra relațiilor dintre Statele Unite și Europa. Dacă Trump ar fi reales președinte, ar putea fi mai puțin dispus să ajute Europa în cazul unui conflict militar. Acest lucru ar putea duce la o creștere a instabilității în Europa și ar putea submina securitatea transatlantică.

De asemenea, declarația lui Trump ar putea încuraja alte țări să se retragă din NATO. Acest lucru ar putea submina securitatea întregii lumi occidentale.

Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Biden l-a atacat miercuri pe fostul președinte Donald Trump pentru că a spus că nu ar proteja Europa dacă ar fi atacată.

”Ideea că ne-ar abandona aliații dacă nu ar obține ceea ce dorește subliniază ceea ce știm deja că este adevărat despre Donald Trump, singura persoană de care îi pasă este el însuși”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei lui Biden, Ammar Moussa, într-un comunicat, conform POLITICO.

Aceste comentarii demonstrează de ce Trump nu ar trebui să fie reales, a spus Moussa. Amenințările fostului președinte de a slăbi NATO și cordialitatea sa cu președintele rus Vladimir Putin subminează securitatea națională și puterea Washingtonului pe scena mondială, a adăugat el.

”În calitate de președinte, Donald Trump a petrecut patru ani împrietenindu-se cu dictatori și făcând țara noastră mai puțin sigură”, a spus Moussa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel