Donald Trump a fost avertizat dar şi lăudat de foşti şefi ai diplomaţiilor înaintea întâlnirii sale cu Putin și a înaintea summitului NATO.
Fostul secretar de stat al SUA Madeleine Albright şi alţi 15 foşti miniştri de externe din întreaga lume i-au cerut preşedintelui american Donald Trump să-şi consolideze 'relaţia pe cale de deteriorare' cu aliaţii occidentali, avertizându-l totodată că ar fi o 'greşeală gravă' să ignore ameninţarea reprezentată de Rusia lui Vladimir Putin, a consemnat portalul Politico.
Totuşi, într-o scrisoare trimisă luni preşedintelui american, cei 16 diplomaţi veterani - între care şi fostul ministru român de externe Mircea Geoană - îi adresează acestuia şi laude, afirmând, de exemplu, că trebuie să i se recunoască meritul de a stimula alte state din NATO să-şi majoreze cheltuielile de apărare. Scrisoarea foştilor miniştri de externe survine înaintea summitului NATO care are loc săptămâna aceasta la Bruxelles şi a summitului Trump-Putin prevăzut pentru 16 iulie la Helsinki.
Declarație Madeleine Albright
În Europa atmosfera este una 'atât de teamă, cât şi de confuzie', a declarat pentru Politico Madeleine Albright, şefa diplomaţiei americane în timpul administraţiei lui Bill Clinton.
'De foarte mult timp nu am mai văzut o asemenea îngrijorare în legătură cu ce se întâmplă şi incertitudine cu privire la poziţia SUA'. Preocupările au fost agravate, a afirmat Albright, de comportamentul lui Trump în timpul summitului G7 din iunie, la care i-a umilit pe liderii unor importante state aliate de SUA, cum sunt Canada şi Germania. Summitul G7 a fost urmat de întâlnirea sa cu dictatorul brutal din Coreea de Nord, Kim Jong Un, pe care l-a copleşit cu elogii, notează Politico. Liderii NATO se tem să nu se întâmple la fel şi zilele următoare şi să încaseze critici de la Trump, care să se arate în schimb prietenos cu Putin.
'Ar fi o surpriză plăcută (ca Trump) să fie amabil şi cooperant' în discuţiile sale cu liderii NATO, a menţionat Albright.
Semnatarii scrisorii către Trump - între care se mai află britanicul David Miliband şi germanul Joschka Fischer - au încercat să imprime un echilibru, dându-i dreptate liderului de la Casa Albă în legătură cu unele critici, dar insistând că s-au făcut şi progrese.
Vezi și: Copii imigranți. Lovitură pentru Trump. Judecătoare: ”Argumente dubioase şi neconvingătoare”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News