Funeraliile fostului preşedinte Jimmy Carter în imagini. Trump, Biden, Obama, Harris, prezenți - FOTO / VIDEO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Au avut loc funeraliile de stat ale fostului președinte al SUA Jimmy Carter.

Update: Președintele Joe Biden l-a elogiat joi pe regretatul fost președinte Jimmy Carter pentru faptul că a avut o „credință creștină profundă în Dumnezeu”, care i-a influențat viața extraordinară, în timpul căreia „nu a lăsat niciodată valurile politicii să-l abată de la misiunea sa de a servi și de a modela lumea”.

„De-a lungul vieții sale ne-a arătat ce înseamnă să fii un practicant al faptelor bune și un slujitor bun și credincios al lui Dumnezeu și al poporului”, a spus Biden, care l-a lăudat pe Carter pentru că a văzut ”bine în viitor”, chiar dacă multora li s-a părut o relicvă a ”unei epoci apuse”.

„Un baptist alb din sud care ne-a condus în domeniul drepturilor civile, un veteran decorat al Marinei care a intermediat pacea, un strălucit inginer nuclear care a condus neproliferarea nucleară, un fermier harnic care a susținut conservarea și energia curată ... prin toate acestea, el ne-a arătat cum caracterul și credința încep cu noi înșine și apoi se îndreaptă spre alții”, a spus Biden.

Menționând modul în care Carter s-a ridicat de la un început modest la „vârful puterii”, păstrându-și în același timp credința în centrul politicii pe care a practicat-o în calitate de lider al lumii libere, Biden și-a amintit cum, în calitate de senator în primul an, a devenit primul membru al camerei superioare care l-a susținut pe guvernatorul de atunci al Georgiei în timpul încercării sale de a obține nominalizarea democrată la președinție în 1976.

El a declarat că decizia sa de a-l susține pe Carter la acea vreme s-a bazat pe „cel mai durabil atribut al georgianului: caracter, caracter, caracter”.

„Prietenia lui Jimmy Carter m-a învățat, și prin viața lui, m-a învățat, că tăria de caracter este mai mult decât titlul sau puterea pe care o deținem. Este puterea de a înțelege că toată lumea ar trebui să fie tratată cu demnitate, respect, că toată lumea, și mă refer la toată lumea, merită o șansă egală”, a spus Biden.

Acesta a adăugat că viața lui Carter ar trebui să fie amintită ca „povestea unui om care a fost în același timp determinat și devotat să facă realitate cuvintele Mântuitorului său, idealurile acestei națiuni” și unul „care nu a lăsat niciodată valurile politicii să îl abată de la misiunea sa de a servi și de a modela lumea”.

În amintirea ultimei sale întâlniri cu predecesorul și prietenul său în casa pe care Carter a împărțit-o cu soția sa, Rosalynn, în 2021, Biden a spus că el și Prima Doamnă Jill Biden l-au „văzut pe Jimmy așa cum a fost întotdeauna, împăcat cu o viață trăită pe deplin, o viață bună, un scop și un sens al caracterului, condus de destin și plin de puterea credinței, speranței și iubirii”.

Comemorarea predecesorului său de către cel de-al 46-lea președinte are loc cu doar 11 zile înainte de plecarea sa din funcție, când se va alătura lui Carter ca unul dintre cei doi președinți democrați din era modernă care au îndeplinit un singur mandat, conform independent.

Știrea inițială: Preşedintele american în exerciţiu Joe Biden, preşedintele ales Donald Trump, vicepreşedinta Kamala Harris şi toţi foştii preşedinţi ai SUA în viaţă au venit joi la Catedrala Naţională din Washington pentru a lua parte la funeraliile fostului preşedinte Jimmy Carter (1977-1981), decedat pe 29 decembrie la vârsta de 100 de ani, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Alături de sute de participanţi, la liturghie au sosit foştii preşedinţi Barack Obama (2009-2017), Bill Clinton (1993-2001) şi George W. Bush (2001-2009), de asemenea viitoarea primă doamnă a SUA, Melania Trump, la fel şi fostele prime doamne Hillary Clinton şi Laura Bush, în timp ce Michelle Obama a lipsit.


Foto: Agerpres

Foştii preşedinţi s-au aşezat împreună pe o bancă din rândul doi, în spatele lui Biden, a actualei prime doamne Jill Biden şi a vicepreşedintei Harris, însoţită de soţul său, Douglas Emhoff.

Printre oficialii prezenţi la funeralii au fost observaţi premierul canadian demisionar Justin Trudeau şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care l-a cunoscut personal pe Carter în timpul activităţilor internaţionale ale acestuia în sprijinul păcii după ce a părăsit Casa Albă.

Foto: Agerpres

Un ultim omagiu

 

Sicriul lui Carter, învelit în drapelul SUA, a fost urcat pe treptele de piatră ale Catedralei Naţionale din Washington de către o gardă militară de onoare, după ce a fost depus timp de două zile în Rotonda Capitoliului, unde zeci de mii de americani au venit pentru a-i aduce un ultim omagiu.


Foto: Agerpres

Preşedintele democrat Joe Biden urmează să rostească elogiul de adio. După slujba de la Catedrala Naţională din Washington, Carter va fi adus înapoi în statul Georgia, unde au început în urmă cu şase zile în oraşul său natal Plains ceremoniile funerare. Funeralii private vor avea loc acolo la o biserică baptistă şi Jimmy Carter va fi înmormântat alături de soţia sa, Rosalynn Carter, decedată în 2023 la vârsta de 96 de ani.


Foto: Agerpres

Jimmy Carter, un democrat, a devenit preşedinte în ianuarie 1977, după ce l-a învins pe fostul preşedinte republican Gerald Ford la alegerile din 1976. Preşedinţia sa de un singur mandat a fost marcată de acordurile de la Camp David din 1978 între Israel şi Egipt. El şi-a dedicat apoi lunga carieră post-prezidenţială activităţilor umanitare, pentru care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2002, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel