Trump bulversează liderii europeni. Remarca lui nu reprezintă o abordare raţională, spune David Cameron

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

David Cameron este cel mai înalt membru al Guvernului Conservator din Marea Britanie care critică în mod explicit sugestia lui Donald Trump potrivit căreia Statele Unite nu ar proteja aliații săi din cadrul NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

Secretarul de stat pentru afaceri externe al Marii Britanii a declarat că remarcile făcute, sâmbătă, de principalul candidat la președinția republicană, nu reprezintă „o abordare raţională", adăugând că alianța este „mai esențială ca niciodată" într-o lume „foarte periculoasă și incertă".

Liderii europeni au condamnat sugestia lui Trump, făcută la un miting în Carolina de Sud, în weekend, care ar „încuraja" Rusia să atace orice țară NATO care nu contribuie cu 2% din PIB la fondurile alianței.

Articolul 5 cere ca fiecare dintre cele 31 de țări ale alianței să vină în ajutorul oricărui membru care devine victimă a unui atac armat. A fost invocat doar o dată, în urma atacului terorist din 11 septembrie asupra Statelor Unite.

Cameron a declarat, vorbind cu reporterii în timp ce vizita East Kilbride, Scoția, că este un „foarte puternic" susținător al NATO, adăugând că aceasta va deveni mai puternică după adăugarea Suediei și Finlandei în acest an.

„Este ceea ce ne ajută să rămânem în siguranță și este atât de esențial în această lume în care am văzut teribila invazie ilegală a Ucrainei de către Putin.”, a spus Cameron. 

El a afirmat că Marea Britanie dorește ca toate țările să cheltuiască 2% (din PIB), dar a adăugat că nu este „responsabil sau rațional să se spună unele dintre lucrurile care au fost spuse”.

Reprezentanții de la Downing Street au fost mai rezervați în răspunsul lor față de Trump, afirmând că Marea Britanie rămâne pe deplin angajată să stea alături de aliații săi pentru a combate agresiunea rusă.

Întrebat dacă prim-ministrul Rishi Sunak era încrezător că Statele Unite vor rămâne un partener de încredere indiferent cine câștigă votul așteptat în noiembrie, purtătorul său de cuvânt a declarat: „Am lucrat întotdeauna cu Statele Unite și am lucrat cu Statele Unite prin mai multe administrații și vom continua să facem acest lucru și în viitor.”

Ce a spus Donald Trump 

Trump a reamintit sâmbătă, în cadrul mitingului, cum, în calitate de președinte, i-a spus unui membru NATO că ar „încuraja" Rusia să facă ce dorește în cazul aliaților care sunt „delincvenți".

 „Nu ai plătit? Ești delincvent?" a relatat Trump. „Nu, nu te-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce dracului vor. Trebuie să plătești. Trebuie să-ți plătești facturile.", a spus Donald Trump. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că orice sugestie că aliații nu se vor apăra unul pe altul „subminează întreaga noastră securitate".

În timpul mandatului său, Trump a criticat, în repetate rânduri, statele membre europene ale NATO pentru că se bazau prea mult pe protecția militară a SUA, în timp ce nu îndeplineau nivelul convenit de investiții în forțele armate.

Izbucnirile sale erau adesea îndreptate împotriva Germaniei și altor economii europene importante, inclusiv Franța, care încă nu atingeau ținta de 2% a NATO. Cu toate acestea, după invazia Ucrainei de către Rusia acum aproape doi ani, ambele țări sunt așteptate să atingă obiectivul în anii următori, Germania urmând să depășească nivelul în acest an pentru prima dată din 1991.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat că spusele lui Trump au fost  „iresponsabile", spunând reporterilor, luni, că remarca lui Trump  „joacă chiar în mâinile Rusiei".

Prim-ministrul polonez Donald Tusk, a cărui țară cheltuie mai mult decât orice alt aliat NATO, cu 4,3% din PIB pentru apărare, a spus, într-o vizită la Paris, că nu există „nicio alternativă" pentru securitatea europeană.

 „Europa trebuie să devină un sigur continent!," a spus el, citând sloganul din romanul francez  „Cei trei muschetari" -  „Toți pentru unul, unul pentru toți", potrivit Watoday.com.au.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel