Trump cere reconsiderarea fundamentală a “scopului și misiunii NATO”. Ce planuri și-a prezentat pentru un nou mandat

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Fostul președinte republican, Donald Trump, care a obținut recent nominalizarea partidului său pentru alegerile prezidențiale din 2024, a anunțat intenția de a modifica fundamental relația SUA cu NATO, dacă va câștiga un al doilea mandat de patru ani în noiembrie. În cadrul campaniei sale, Trump a sugerat trimiterea forțelor armate în Mexic pentru a combate cartelurile de droguri și impunerea unor tarife extinse atât pentru aliați, cât și pentru adversari, scrie Reuters.

Trump a declarat că, sub președinția sa, America va reconsidera fundamental "scopul și misiunea NATO." El a promis să ceară Europei să ramburseze Statelor Unite "aproape 200 de miliarde de dolari" pentru munițiile trimise în Ucraina și nu s-a angajat, încă, să trimită ajutor suplimentar acestei națiuni est-europene dacă va fi ales.

Pe parcursul mandatului său anterior, Trump a redus finanțarea apărării pentru NATO și s-a plâns frecvent că America plătea mai mult decât partea sa echitabilă. În privința războiului din Ucraina, el a afirmat că va rezolva conflictul chiar înainte de a prelua funcția în ianuarie. Deși a prezentat puține propuneri concrete, a spus într-un interviu pentru sursa citată, anul trecut, că Ucraina ar putea trebui să cedeze unele teritorii pentru a ajunge la un acord de pace.

China, comerț și Taiwan

Trump amenință frecvent să impună noi tarife majore sau restricții comerciale asupra Chinei, precum și asupra unor aliați europeni. Proiectul său de lege propus, Legea Comerțului Reciproc Trump, i-ar oferi o mare discreție pentru a mări tarifele de retorsiune asupra țărilor atunci când se constată că acestea au impus bariere comerciale proprii. El a sugerat ideea unui tarif universal de 10%, care ar putea perturba piețele internaționale, și cel puțin un tarif de 50% asupra Chinei.

În privința Taiwanului, Trump a declarat că aceasta ar trebui să plătească Statelor Unite pentru apărarea sa, deoarece, spune el, nu oferă nimic Statelor Unite și a preluat "aproape 100% din afacerea noastră cu cipuri."

Mexic, narcoticele și conflictul din Israel

Trump a spus că va desemna cartelurile de droguri care operează în Mexic drept organizații teroriste străine și va ordona Pentagonului "să facă uz adecvat de forțele speciale" pentru a ataca conducerea și infrastructura cartelurilor, o acțiune care ar fi puțin probabil să obțină aprobarea guvernului mexican. El a spus că va desfășura Marina Statelor Unite pentru a impune o blocadă împotriva cartelurilor și va invoca Legea Inamicilor Străini pentru a deporta traficanții de droguri și membrii bandelor din Statele Unite.

După ce a criticat inițial conducerea israeliană în zilele după ce cetățenii săi au fost atacați de grupul militant palestinian Hamas, Trump a spus că Hamas trebuie "zdrobit." Deși retorica sa a fost belicoasă, a propus puține soluții politice, în afară de a spune că ar fi mai dur cu Iranul, care este strâns legat de grupuri clasificate de SUA drept organizații teroriste, inclusiv Hamas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel