Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a stârnit din nou controverse după ce a sugerat într-un interviu recent că ar putea reconsidera programele de vaccinare pentru copii.
În interviul acordat revistei TIME, desemnat fiind Persoana Anului 2024, Trump a declarat că intenționează să poarte "o discuție amplă" pe această temă cu Robert F. Kennedy Jr., cunoscut pentru opiniile sale antivaccin. Kennedy a fost nominalizat de Trump pentru a conduce Departamentul de Sănătate și Servicii Umane (HHS). „Rata de autism este la un nivel pe care nimeni nu l-a crezut posibil”, a afirmat Trump. "Dacă ne uităm la ce se întâmplă, există ceva care cauzează acest lucru."
Ipoteza conform căreia vaccinurile ar putea fi responsabile pentru autism a fost lansată într-un studiu din 1998, semnat de Andrew Wakefield și publicat în revista The Lancet. Ulterior, studiul a fost retractat în 2010, iar Wakefield a fost radiat din registrul medicilor din Marea Britanie pentru conduita sa neetică și pentru faptul că nu a dezvăluit un conflict de interese financiar.
Toate cercetările ulterioare au demonstrat fără echivoc că nu există vreo legătură între vaccinuri și autism. Cauza principală a creșterii numărului de diagnostice de autism este atribuibilă schimbărilor din criteriile de diagnostic, conștientizării crescute și progreselor în metodele de screening.
Donald Trump a ridicat pentru prima dată problema siguranței vaccinurilor în 2007, când a sugerat că administrarea mai multor vaccinuri simultan ar putea avea efecte adverse asupra copiilor. De-a lungul anilor, el a repetat afirmații similare în interviuri și pe rețelele sociale. În 2015, Trump a afirmat că nu s-a vaccinat niciodată împotriva gripei, declarând că nu vrea „să își injecteze lucruri rele în corp”.
Cu toate acestea, în timpul primului său mandat, Trump a sprijinit inițiativa Operation Warp Speed, care a accelerat dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19. Deși la acea vreme a numit lansarea vaccinurilor „unul dintre cele mai mari miracole ale timpurilor moderne”, Trump s-a distanțat ulterior de aceste declarații.
Numirea lui Robert F. Kennedy Jr. în fruntea HHS reprezintă o sursă majoră de îngrijorare pentru experții în sănătate publică. Deși Kennedy a afirmat după alegeri că nu intenționează să interzică vaccinurile, el a fost una dintre figurile principale ale mișcării antivaccin. "Dacă vaccinurile funcționează pentru cineva, nu le voi retrage", a spus Kennedy într-un interviu pentru NBC.
O eventuală modificare a politicilor de vaccinare sau retragerea unor vaccinuri aprobate de pe piață ar putea avea consecințe grave. Lawrence Gostin, directorul Institutului O’Neill pentru Dreptul Sănătății Globale de la Universitatea Georgetown, a declarat pentru TIME că o astfel de decizie ar necesita justificări științifice solide. "Dacă FDA ar retrage un vaccin aprobat de zeci de ani, instanțele ar cere dovezi științifice clare", a explicat el.
De asemenea, James Hodge, profesor la Universitatea de Stat din Arizona, a avertizat că politicile sceptice privind vaccinurile ar putea duce la scăderea ratei de imunizare, favorizând revenirea unor boli considerate eradicate, precum poliomielita, rujeola și tusea convulsivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu