Preşedintele american Donald Trump, va folosi primul său Discurs privind Starea Uniunii pentru a scoate în evidenţă progresele economice realizate de la învestirea sa, acum un an, făcând totodată apel la susţinerea democraţilor în probleme cum ar fi reabilitarea infrastructurii rutiere, relatează AP şi Xinhua.
Potrivit Casei Albe, în discursul de marţi Donald Trump va pune accentul pe economia robustă şi nivelul scăzut al şomajului înregistrate în primul său an de preşedinţie, dar şi asupra beneficiilor reformei fiscale adoptate la finele lui decembrie. Consilierii săi susţin că şeful statului, care a rămas la Casa Albă la finele săptămânii pentru a pregăti discursul, este gata să adopte cu acest prilej, în locul tonului său combativ obişnuit, unul favorabil compromisului şi cooperării cu opoziţia democrată.
Tema discursului anual va fi "construirea unei Americi sigure, puternice şi mândre", au afirmat oficiali de la preşedinţie. "Preşedintele va vorbi despre revenirea Americii", a precizat duminică directorul pentru probleme legislative al Casei Albe, Marc Short. Şeful statului "va face de asemenea apel la democraţi pentru a spune că trebuie să reconstruim ţara şi că pentru a rezolva problemele infrastructurii este nevoie de o abordare bipartizană", a mai indicat el, adăugând că Trump le va cere totodată democraţilor să susţină creşterea cheltuielilor militare în lumina "ameninţărilor dramatice de pe scena globală".
Proiect pe 10 ani
Potrivit Bloomberg, planul de refacere a infrastructurii îmbătrânite a SUA pe care îl va evoca preşedintele în alocuţiunea de marţi şi pentru care va cere "sprijin bipartizan" presupune cheltuieli federale de cel puţin 200 miliarde de dolari în decurs de 10 ani, la care ar urma să se adauge alte până la 1,6 mii de miliarde din bugetele locale şi sectorul privat.
Donald Trump intenţionează, pe de altă parte, ca în discursul de marţi să-şi promoveze propunerea de construire a unui zid în valoare de 25 de miliarde de dolari la graniţa cu Mexicul şi de găsire a unei soluţii pentru naturalizarea celor aproape 2 milioane de tineri sosiţi ilegal în SUA pe când erau minori, problemă care divizează puternic forul legislativ şi care a dus zilele trecute la o paralizare temporară a activităţii administraţiei .
Acordurile bilaterale, preferate de Trump
În ce priveşte comerţul, Trump urmează să-şi reitereze preferinţa pentru acorduri bilaterale în locul celor multilaterale, reluând din ideile formulate în discursul rostit săptămâna trecută la Forumul economic mondial de la Davos.
Primul discurs al lui Trump privind Starea Uniunii nu va omite lupta împotriva terorismului şi ameninţările de pe plan internaţional, inclusiv problema Coreei de Nord. Un înalt oficial din administraţie a menţionat însă sub protecţia anonimatului că preşedintele va evita probabil formulări ca "omul-rachetă" la adresa liderului nord-coreean Kim Jong-un, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu