Trump, dispus să reducă tarifele pentru a convinge China să accepte vânzarea TikTok

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Donald Trump ia în calcul reducerea tarifelor pentru China. Președintele american vrea să faciliteze vânzarea TikTok și să evite interzicerea aplicației în SUA.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că ar putea modifica tarifele impuse Chinei pentru a facilita tranzacția prin care compania chineză ByteDance trebuie să cedeze controlul asupra TikTok către un investitor non-chinez. Platforma de clipuri scurte este utilizată de aproximativ 170 de milioane de americani, iar termenul limită pentru finalizarea unei înțelegeri este 5 aprilie. În caz contrar, TikTok riscă să fie interzisă în Statele Unite din motive de securitate națională.

Această măsură face parte dintr-o lege adoptată în 2024, care reflectă temerile exprimate la Washington cu privire la influența Beijingului asupra ByteDance. Autoritățile americane suspectează că TikTok ar putea fi folosit pentru a promova interesele guvernului chinez și pentru a colecta date despre utilizatorii americani.

Trump a declarat că, dacă negocierile nu vor fi finalizate până la termenul stabilit, ar putea decide o nouă prelungire. De asemenea, el a recunoscut că aprobarea Chinei este esențială pentru ca tranzacția să fie încheiată, sugerând că o reducere a tarifelor ar putea fi folosită ca un stimulent în acest proces. "Poate le voi oferi o mică reducere la tarife sau ceva de genul acesta ca să finalizăm treaba", a spus liderul de la Casa Albă.

Până în prezent, TikTok nu a comentat oficial situația.

TikTok să fie preluat de investitori americani

Interesul administrației Trump pentru vânzarea TikTok subliniază importanța acestei tranzacții, iar utilizarea tarifelor comerciale ca instrument de negociere arată cât de strategică este această problemă pentru Washington. Unul dintre principalele obstacole rămâne însă reticența Beijingului de a renunța la o afacere evaluată la zeci de miliarde de dolari. Trump a mai folosit tarifele ca pârghie de negociere în trecut, inclusiv în cadrul acestei dispute.

Chiar în prima sa zi de mandat, pe 20 ianuarie, el a avertizat că ar putea impune tarife suplimentare Chinei dacă autoritățile de la Beijing refuză să aprobe un acord prin care TikTok să fie preluat de investitori americani.

Vicepreședintele JD Vance a afirmat că se așteaptă ca, până pe 5 aprilie, să fie definitivate principalele aspecte ale unei tranzacții privind proprietatea asupra platformei.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Casa Albă a mediat discuții intense între investitori, iar un plan aflat în centrul negocierilor prevede creșterea participațiilor celor mai mari acționari non-chinezi ai ByteDance, pentru ca aceștia să preia controlul operațiunilor TikTok din SUA.

Rolul activ al Casei Albe în negocieri este fără precedent

Aplicația, utilizată de aproape jumătate din populația americană, s-a aflat într-o stare de incertitudine de la adoptarea legii care impune separarea de ByteDance. Legea a fost susținută de ambele tabere politice și a stabilit termenul inițial de 19 ianuarie pentru finalizarea vânzării.

În ianuarie, TikTok a fost temporar inaccesibil după ce Curtea Supremă a confirmat interdicția, dar platforma a fost repusă în funcțiune la scurt timp după ce Trump și-a preluat al doilea mandat.

Pentru a preveni o criză imediată, noul președinte a emis rapid un ordin executiv prin care a amânat aplicarea legii până pe 5 aprilie. Recent, el a declarat că ar putea prelungi din nou termenul dacă negocierile nu ajung la o concluzie favorabilă.

Rolul activ al Casei Albe în aceste discuții este fără precedent, administrația implicându-se direct în modelarea unei soluții financiare pentru această tranzacție.

Între timp, organizațiile care militează pentru libertatea de exprimare susțin că interzicerea TikTok ar putea încălca drepturile constituționale ale americanilor, limitând accesul acestora la media internațională și ridicând semne de întrebare privind respectarea Primului Amendament, conform Reuters.

CITEȘTE ȘI: S-a schimbat TikTok-ul în SUA? Americanii spun că se simt cenzuraţi, după ce platforma a fost închisă temporar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel