Trump e fericit că „Bibi a decis” să apese pe buton. Lichidarea lui Sinwar de către Israel aduce pacea mai aproape în Orient

FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace

Moartea liderului Hamas Yahya Sinwar face pacea în Orientul Mijlociu "mai uşor" de realizat, a declarat vineri candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, relatează AFP.

"Sunt fericit că Bibi a decis să facă ceea ce trebuia să facă", a declarat Trump, referindu-se la premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Adresându-se la sosirea sa la Detroit, în Michigan, unde urmează să participe la miting în cursul zilei, el a menţionat că Netanyahu "a făcut treabă bună".

Israelul a anunţat joi că Sinwar a fost ucis în cursul unei operaţiuni militare la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza. Activistul radical în vârstă de 61 de ani conducea din 2017 organizaţia Hamas, susţinută de Iran, iar la începutul lui august a fost numit conducător politic al mişcării, după ce predecesorul său Ismail Haniyeh a fost asasinat la Teheran în 31 iulie. Inamicii Israelului pun pe seama statului evreu şi uciderea lui Haniyeh, reaminteşte AFP, potrivit Agerpres.

Cine a fost Yahia Sinwar, liderul grupării teroriste Hamas și arhitectul masacrului de tip Holocaust din 7 octombrie

Născut într-o tabără de refugiaţi din Khan Younis, oraş în sudul Fâşiei Gaza, Sinwar (61 de ani) a fost ales liderul Hamas din Gaza în 2017, după ce şi-a câştigat renumele de inamic dur al Israelului. El şi-a petrecut aproape jumătate din viaţă în închisorile israeliene.

Yahya Sinwar a condus în trecut structura de securitate Al-Majd, care identifica, pedepsea şi ucidea palestinieni acuzaţi de colaborare cu serviciile secrete israeliene.

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat pe 7 octombrie anul trecut de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când 1.197 de persoane au fost ucise, în cea mai mare parte civili. Alte 251 de persoane au fost răpite de Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza.

Masacrul a fost unul fără precedent după Holocaust.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel