Kim Darroch spune despre candidatul democrat că trebuie să se concentreze pe două probleme esențiale pentru a nu pierde în fața lui Trump.
Donald Trump va fi "cel mai probabil câștigător" al alegerilor prezidențiale din SUA de pe 5 noiembrie, cu excepția cazului în care candidata Partidului Democrat, Kamala Harris, abordează deficiențele esențiale din campania sa, a declarat duminică un fost ambasador britanic la Washington.
Kim Darroch afirmă că, deși Harris a avut o prestație superioară față de Trump în dezbaterea televizată de săptămâna trecută, aceasta riscă să facă două greșeli cruciale în ultimele săptămâni de campanie, ceea ce înseamnă că fostul președinte republican rămâne favorit.
Cu o posibilă revenire a lui Trump la Casa Albă, Lord Darroch spune că este important ca premierul Keir Starmer, care s-a întâlnit joi la Washington cu președintele american Joe Biden și alți lideri democrați, să caute acum o întâlnire și cu Trump și echipa sa înainte de ziua alegerilor, pentru a construi legături cu ambele părți.
„Este important ca, dacă Starmer se întâlnește cu unul, să se întâlnească și cu celălalt,” spune Darroch într-un articol pentru Observer. „Echipa lui Trump va observa și va resimți dacă nu o face.”
Darroch a fost ambasadorul Regatului Unit în SUA din 2016 până în 2019, când a demisionat în urma unei dispute privind e-mailuri confidențiale scurse, în care critica administrația lui Trump drept „stângace și ineptă”. Poziția lui Darroch a devenit de nesusținut după ce Boris Johnson, pe atunci implicat în cursa pentru conducerea Partidului Conservator, pentru a o înlocui pe Theresa May, nu i-a oferit ambasadorului sprijinul său clar.
Darroch, care rămâne o figură respectată în cercurile diplomatice de pe ambele maluri ale Atlanticului, spune că Trump este acum „un candidat mai puțin formidabil” decât în 2016, „cu mai puțină energie, mai predispus la confuzie și cu o minte încărcată de nemulțumiri. El rămâne un lider fără politici clare.”
„Totuși,” adaugă el, „Trump este încă capabil să se conecteze cu cei ‘lăsați în urmă’ la un nivel pe care puțini îl pot egala, un talent care îi asigură o bază de susținere loială și de durată într-o țară în care unul din trei muncitori spune că trăiește de la un salariu la altul.”
Darroch susține că echipa democrată riscă să comită două erori extrem de importante. Îndemnând-o pe Harris să se concentreze „cu maximă precizie” pe alegătorii din statele-cheie Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, câștigate de Biden în 2020, Darroch avertizează că aceștia ar putea să se întoarcă spre Trump dacă Harris nu reușește să ofere „politici clar formulate, specifice și bine direcționate, care să aducă locuri de muncă și speranță în aceste zone afectate”.
A doua eroare este că Harris pare să evite contactul cu mass-media, repetând greșeala făcută de Hillary Clinton. „În 2016, Trump era omniprezent. Accepta orice invitație și chiar suna spontan la emisiunile de știri de dimineață pentru a-și exprima opiniile despre subiectele zilei. În schimb, Hillary Clinton a exclus presa – și a pierdut.”
Harris, afirmă el, „pare să fi adoptat aceeași strategie ca și Clinton.”
Darroch afirmă că ambasada Marii Britanii la Washington, fără îndoială, îi va recomanda lui Starmer să încerce să se întâlnească cu Trump, poate luând o pauză de la reuniunea Adunării Generale a ONU din această săptămână pentru a face acest lucru.
„Sunt multe de discutat cu el, începând cu opiniile sale despre Ucraina. Și oricât de prost s-ar fi descurcat Trump în dezbatere, oricât de vizibil ar fi fost declinul său personal, pentru mulți dintre noi el rămâne candidatul cu șanse mai mari de a câștiga.” Săptămâna trecută, fosta expertă în sondaje a lui Starmer, Deborah Mattinson, s-a întâlnit cu echipa de campanie a lui Harris la Washington pentru a împărtăși detalii despre cum Partidul Laburist a obținut o victorie electorală impresionantă, concentrându-se pe grupuri-cheie de „alegători din clasa muncitoare care își doreau schimbarea”, consolidând și mai mult legăturile cu partea democrată, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News