Curtea Supremă a SUA ar putea determina dacă republicanul poate candida la alegerile prezidențiale.
Donald Trump a transformat Curtea Supremă a SUA în timpul celor patru ani de mandat. Acum, majoritatea conservatoare de 6-3 pe care a consolidat-o va confrunta câteva cazuri care ar putea determina dacă republicanul poate recăpăta Casa Albă.
Instanța este pregătită să joace un rol important în alegerile prezidențiale din 2024, audiind disputele privind rolul lui Trump în perioada premergătoare atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, în care susținătorii săi au încercat să împiedice Congresul să certifice victoria electorală a lui Joe Biden.
Foto: Agerpres
Cazurile explozive din punct de vedere politic au potențialul de a aduce din nou în atenția publică cel mai înalt tribunal al țării, la aproape un sfert de secol după decizia sa crucială din 2000, care efectiv a oferit Casa Albă republicanului George W. Bush în urma alegerilor.
”Ceea ce este extraordinar în acest an este faptul că instanța ar putea avea un efect uriaș înainte de alegeri, în special pentru a determina dacă Donald Trump poate fi pe buletinul de vot și dacă urmărirea penală federală împotriva sa poate continua”, a declarat Erwin Chemerinsky, decanul Facultății de Drept a Universității Berkeley din California.
În general, judecătorii evită să comenteze public cazurile sau chestiunile politice în afara hotărârilor lor propriu-zise, deși majoritatea conservatoare a mutat din ce în ce mai mult legislația americană spre dreapta, oferindu-le conservatorilor victorii în privința avortului, a armelor de foc și a acțiunii afirmative începând din 2022.
Trump a promis că va face apel la o decizie de marți a instanței supreme din Colorado care îl descalifică de pe buletinul de vot pentru alegerile din acest stat, care, dacă va fi luată în considerare de judecători, va fi un caz de referință în efortul mai larg de a-l descalifica pe Trump de pe buletinele de vot ale statului la alegerile din 5 noiembrie.
O bază de date a blogului de analiză juridică Lawfare susține că Colorado este până în prezent singurul stat care l-a descalificat pe Trump de pe buletinul său de vot, din cele 32 de state în care eligibilitatea lui Trump a fost contestată în baza secțiunii 3 a celui de-al 14-lea amendament al Constituției SUA, care interzice oricărei persoane implicate în ”insurecție sau rebeliune” să dețină o funcție federală.
Foto: Agerpres
Amendamentul a fost ratificat în urma Războiului civil american din 1861-1865, iar judecătorii instanțelor inferioare au pus sub semnul întrebării dacă măsura se aplică și candidaților la președinție.
Modul în care Curtea Supremă va soluționa apelul lui Trump în cazul din Colorado ar putea determina dacă eforturi similare vor avea succes sau vor eșua în state din întreaga țară. Cele mai multe nu au reușit, dar avocații au cerut Curții Supreme din Michigan să revizuiască un caz intentat acolo.
Spre deosebire de Colorado, un stat solid democrat, Michigan este foarte competitiv din punct de vedere politic și este văzut ca unul dintre cele șapte state care ar putea juca un rol decisiv în alegerile din 2024.
Leah Litman, profesoară de drept la Universitatea din Michigan, a declarat despre cazul Colorado și alte dispute ale lui Trump în fața judecătorilor că ”au o miză enormă pentru democrație”.
”Ei sunt pe cale să decidă dacă legea federală impune într-adevăr sancțiuni și poate impune sancțiuni persoanelor, inclusiv foștilor președinți, care interferează cu tranziția pașnică a puterii”, a spus ea.
De asemenea, instanța a fost implicată în urmărirea penală a fostului președinte.
Avocatul special Jack Smith a cerut judecătorilor să se pronunțe asupra afirmației lui Trump că nu poate fi urmărit penal pentru că a încercat să anuleze înfrângerea sa din 2020 în fața președintelui Joe Biden. Cererea de imunitate a lui Trump a fost respinsă de un judecător federal, ceea ce l-a determinat pe Smith să le ceară judecătorilor să decidă problema chiar înainte ca o curte de apel inferioară să se pronunțe în această privință.
Judecătorii au acceptat, de asemenea, să decidă dacă un bărbat implicat în atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu poate fi acuzat de obstrucționarea unei proceduri oficiale, un caz cu potențiale implicații pentru urmărirea penală a lui Trump, care se confruntă cu aceeași acuzație.
Foto: Agerpres
Avocații lui Trump au semnalat, de asemenea, că acesta ar putea cere în curând judecătorilor să intervină într-un proces de defăimare intentat de scriitoarea E. Jean Carroll, care l-a acuzat public de viol, după ce o instanță inferioară a respins încercarea sa de a invoca imunitatea prezidențială.
Fostul președinte se confruntă cu patru urmăriri penale, inclusiv cu rechizitoriul de patru capete de acuzare al lui Smith, care îl acuză pe Trump și pe aliații săi de promovarea unor afirmații false potrivit cărora alegerile au fost fraudate, de presiuni asupra unor oficiali pentru a modifica rezultatele votului și de alcătuirea unor liste false de electori pentru a împiedica Congresul să certifice victoria lui Biden. Trump a pledat nevinovat în toate cele patru cazuri.
În ciuda înclinației sale conservatoare, Curtea Supremă a respins eforturile lui Trump și ale aliaților săi de a anula victoria lui Biden în 2020.
Foto: Agerpres
Profesorul Michael McConnell, de la Stanford Law School, fost judecător la Curtea Federală de Apel, a declarat că nu se așteaptă ca persoanele numite de Trump să-i facă favoruri nici de această dată, chiar dacă problemele sunt mai dificile decât cazurile de după alegeri.
”Pozitia juridică a lui Trump este departe de a fi frivola. Cu toate acestea, este probabil ca judecătorii numiți de Trump să facă tot posibilul să evite orice aparență de partizanat în favoarea lui Trump.”, a spus el, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News