Donald Trump cere "imunitate absolută" pentru foștii președinți

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Donald Trump a depus un memoriu la Curtea Supremă a SUA în încercarea de a obține imunitate penală.

Gestul lui Donald Trump vine după ce a încercat să anuleze pierderea alegerilor din 2020, argumentând că un fost președinte se bucură de "imunitate absolută împotriva urmăririi penale pentru actele sale oficiale".

Cazul urmează să fie susținut în fața judecătorilor pe 25 aprilie, scrie Reuters. Trump a făcut apel la respingerea de către o instanță inferioară a cererii sale de a fi protejat de cazul penal instrumentat de avocatul special Jack Smith, deoarece era în funcție de președinte când a întreprins acțiunile aflate în centrul cazului.

Dosarul avansează argumente similare cu cele prezentate anterior de avocații lui Trump și reia declarațiile pe care acesta le-a făcut în campania electorală în încercarea de a-și recăpăta președinția.

"Președinția însăși nu-și poate păstra independența vitală"

"Președintele nu poate funcționa, iar președinția însăși nu-și poate păstra independența vitală dacă președintele se confruntă cu urmărirea penală pentru acte oficiale după ce părăsește funcția", se arată în dosar.

Trump, primul fost președinte care a fost urmărit penal, este candidatul republican care îl provoacă pe președintele democrat Joe Biden la alegerile americane din 5 noiembrie. Biden l-a învins pe Trump în 2020.

"O negare a imunității penale ar incapacita orice viitor președinte cu șantaj și șantaj de facto în timpul mandatului și l-ar condamna la ani de traume de după gratii din partea adversarilor politici. Amenințarea de viitoare urmărire penală și de încarcerare ar deveni o bâtă politică pentru a influența cele mai sensibile și controversate decizii prezidențiale, îndepărtând puterea, autoritatea și puterea de decizie a președinției", potrivit dosarului lui Trump.

Smith a fost numit de procurorul general al SUA Merrick Garland în noiembrie 2022. În august 2023, Smith a formulat patru capete de acuzare penale federale împotriva lui Trump în dosarul de subversiune electorală, printre care conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, obstrucționarea certificării de către Congres a victoriei electorale a lui Biden și conspirație în acest sens, precum și conspirație împotriva dreptului americanilor de a vota.

Smith, argumente împotriva imunității prezidențiale

Într-un dosar depus în februarie la judecători, Smith a încercat să argumenteze împotriva imunității prezidențiale.

"Națiunea are un interes imperios de a vedea acuzațiile aduse la proces", a declarat Smith în dosar, adăugând că "interesul public pentru un proces rapid este la apogeu atunci când, ca în cazul de față, un fost președinte este acuzat de conspirație pentru a submina procesul electoral pentru a putea rămâne în funcție".

Smith a declarat că acuzațiile penale ale lui Trump reflectă un presupus efort de "a se perpetua la putere și de a împiedica învestirea în funcție a câștigătorului legal al alegerilor prezidențiale din 2020". Infracțiunile imputate lovesc în inima democrației noastre".

Decizia Curții Supreme de a audia luna viitoare argumentele privind cererea de imunitate a lui Trump a amânat procesul, dându-i acestuia un impuls în timp ce încearcă să întârzie urmărirea penală în timp ce candidează pentru a recâștiga președinția. Trump mai are alte trei cazuri penale în curs de soluționare. El a pledat nevinovat în toate cele patru cazuri, încercând să le prezinte ca fiind motivate politic.

"Autoritate nelimitată de a comite infracțiuni"

În octombrie anul trecut, Trump a încercat să obțină respingerea acuzațiilor pe baza cererii sale de imunitate. Judecătoarea districtuală americană Tanya Chutkan a respins această cerere în decembrie.

În apel, Curtea de Apel a SUA pentru Circuitul Districtului Columbia a decis, la 6 februarie, cu 3-0 împotriva cererii de imunitate a lui Trump, respingând oferta sa de "autoritate nelimitată de a comite infracțiuni care ar neutraliza cel mai fundamental control asupra puterii executive - recunoașterea și punerea în aplicare a rezultatelor alegerilor".

Cazul aruncă din nou în lupta electorală cel mai important organism judiciar al națiunii, a cărui majoritate conservatoare de 6-3 include trei judecători numiți de Trump.

Trump și aliații săi au făcut afirmații false potrivit cărora alegerile din 2020 au fost furate și au conceput un plan de a folosi falși electori pentru a împiedica certificarea de către Congres a victoriei lui Biden. Trump a încercat, de asemenea, să exercite presiuni asupra vicepreședintelui de atunci Mike Pence pentru a nu permite certificarea să meargă mai departe. Susținătorii lui Trump au atacat Capitoliul Statelor Unite pe 6 ianuarie 2021, în încercarea de a împiedica certificarea.

În cazul în care Trump recâștigă președinția, el ar putea încerca să își folosească puterile pentru a forța încetarea urmăririi penale sau, eventual, să se grațieze pentru orice infracțiune federală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel