Donald Trump intenționează retragerea imediată a SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Publicitate
Echipa de tranziție prezidențială a lui Donald Trump plănuiește retragerea imediată a SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit unui expert familiarizat cu discuțiile.
Președintele ales, în vârstă de 78 de ani, a acuzat în repetate rânduri organizația că este o „marionetă a Beijingului” pentru că nu a tras China la răspundere pentru răspândirea inițială a COVID-19.
Membrii echipei lui Trump au informat experți despre intenția lor de a retrage SUA din OMS pe 20 ianuarie – prima zi a celui de-al doilea mandat al său.
„Am informații de încredere că intenționează să retragă SUA, probabil chiar din prima zi a administrației sale sau foarte devreme,” a declarat Lawrence Gostin, profesor de sănătate globală la Universitatea Georgetown din Washington și director al Centrului de Colaborare al OMS pentru Dreptul Sănătății Naționale și Globale.
Financial Times a fost prima publicație care a raportat aceste planuri, citând doi experți. Al doilea expert, fostul coordonator al răspunsului împotriva COVID-19 de la Casa Albă, Ashish Jha, nu a fost imediat disponibil pentru comentarii.
O retragere din OMS ar marca o schimbare dramatică în politica de sănătate globală a SUA și ar izola și mai mult Washingtonul de eforturile internaționale de combatere a pandemiilor.
De asemenea, plecarea ar priva OMS de cel mai mare donator al său, SUA contribuind cu aproximativ 16% din finanțarea organizației în perioada 2022-2023.
Trump a inițiat procesul de retragere din OMS în 2020, dar șase luni mai târziu, succesorul său, președintele Joe Biden, a anulat această decizie.
Vorbind pentru Financial Times, Ashish Jha a sugerat că echipa lui Trump dorește să acționeze mult mai rapid de această dată.
El a declarat: „Sunt mulți oameni care vor face parte din cercul restrâns al administrației și care nu au încredere în OMS. Vor să arate simbolic, încă din prima zi, că sunt în afara organizației.”
De la alegerea sa în noiembrie, Trump a nominalizat mai mulți critici ai OMS pentru poziții de vârf în sănătatea publică, inclusiv pe Robert F. Kennedy Jr., un sceptic al vaccinurilor. Acesta este propus pentru funcția de secretar al Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane, care supervizează toate agențiile majore de sănătate din SUA, inclusiv CDC și FDA.
Echipa de tranziție a lui Trump nu a oferit un răspuns imediat când a fost contactată de agenția de presă Reuters pentru comentarii.
Un purtător de cuvânt al OMS a refuzat să comenteze direct, dar a făcut referire la declarațiile directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă din 10 decembrie. Întrebat dacă este îngrijorat că administrația Trump va retrage SUA din organizație, Tedros a afirmat că OMS trebuie să acorde SUA timp și spațiu pentru tranziție. De asemenea, și-a exprimat încrederea că statele vor finaliza un acord privind pandemiile până în mai 2025.
Criticii avertizează că o retragere a SUA ar putea submina sistemele globale de supraveghere a bolilor și de răspuns la urgențe.
„SUA ar pierde influență și greutate în domeniul sănătății globale, iar China ar ocupa acest vid. Nu-mi pot imagina o lume fără o OMS robustă. Dar retragerea SUA ar slăbi considerabil agenția,” a spus Lawrence Gostin, conform Daily Mail.
CITEȘTE ȘI: Trump spune că vrea ca SUA să cumpere o țară. Care sunt motivele și planurile președintelui ales
Mai multe țări ar fi dispuse să găzduiască o întâlnire Trump-Putin
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu