Trump își pierde imunitatea în procesul pentru defăimare

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Fostul președinte Donald Trump poate fi tras la răspundere pentru comentariile denigrante pe care le-a făcut despre o femeie care l-a acuzat de viol, a declarat Departamentul de Justiție al SUA.

 

Avocații săi au susținut anterior că Trump era imun din punct de vedere legal, deoarece era președinte când a făcut observațiile din 2019, scrie BBC.

Dar avocații guvernamentali au spus marți că nu mai au „baze suficiente” pentru a concluziona că Trump a acționat în sfera atribuțiilor sale.

Decizia stimulează procesul pentru defăimare al lui lui Jean Carroll împotriva domnului Trump.

În mai, Trump a fost obligat să plătească fostului editorialist al revistei 5 milioane de dolari, după ce a fost găsit vinovat de abuz sexual asupra ei în 1996, într-un magazin universal din New York.

Carroll, în vârstă de 79 de ani, cere în prezent 10 milioane de dolari de la Trump într-un proces pentru defăimare, care urmează să fie judecat în ianuarie.

Acțiunea în justiție citează observațiile lui Trump despre ea, în calitate de președinte, în 2019, în timp ce răspundea la întrebările reporterilor.

Procesul a fost actualizat pentru a reflecta comentariile suplimentare pe care le-a făcut despre ea în timpul unei conferințe CNN, a doua zi după verdictul instanței, de acum două luni.

Departamentul de justiție a adoptat anterior poziția potrivit căreia Trump ar putea fi apărat de avocații guvernamentali, deoarece a fost în calitate de președinte când a făcut observațiile.

Dar, marți, avocații săi au declarat că „nu mai există o bază suficientă pentru a concluziona că fostul președinte a fost motivat de „mai mult decât o dorință nesemnificativă” de a servi Guvernul Statelor Unite”.

Într-o scrisoare depusă judecătorului care prezida cazul, departamentul de justiție a scris că „dl Trump a fost motivat de o „plângere personală” care decurge din evenimente care au avut loc cu mulți ani înainte de președinția lui”.

Scrisoarea expune faptul că au apărut noi dovezi de când Trump, în vârstă de 77 de ani, și-a părăsit mandatul, referindu-se la procesul civil din Manhattan de la începutul acestui an.

Departamentul de justiție a spus că, deși comentariile lui Trump au fost făcute prin canale oficiale, acuzația care a determinat declarațiile se referă la „un incident pur personal: un presupus atac sexual care a avut loc cu decenii înainte de președinția lui Trump”.

Avocatul doamnei Carroll a salutat reevaluarea departamentului de justiție.

„Întotdeauna am crezut că Donald Trump și-a făcut declarațiile defăimătoare despre clientul nostru în iunie 2019 din animozitate personală, rea voință și invidie, și nu ca președinte al Statelor Unite”, a spus Roberta A Kaplan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel