Preşedintele american Donald Trump a prezis miercuri Coreei de Nord un viitor 'genial' dacă 'prietenul' său Kim Jong Un se angajează pe calea denuclearizării. El a făcut această declaraţie înainte de întâlnirea pe care o va avea din cursul serii la Hanoi cu liderul nord-coreean, relatează France Presse.
'Vietnamul se dezvoltă ca puţine alte locuri din lume. Coreea de Nord va face acelaşi lucru - şi foarte rapid - dacă decide să se denuclearizeze', a apreciat Donald Trump într-o postare pe Twitter, cu câteva ore înainte de a se întâlni faţă în faţă la Hanoi cu Kim Jong Un.
Evocând un potenţial 'genial' (scris cu majuscule în tweet) pentru această ţară închisă, aflată în prezent sub incidenţa a numeroase sancţiuni internaţionale, el a menţionat de asemenea o 'oportunitate rară' pentru cel pe care l-a numit 'prietenul' său Kim Jong Un. 'Vom şti în curând. Foarte interesant!', a concluzionat liderul de la Casa Albă.
Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un urmează să se întâlnească miercuri seara într-o reuniune tete-a-tete, axată pe denuclearizarea Coreei de Nord şi posibilitatea de a avansa spre stabilirea unor relaţii diplomatice între ţările lor.
Astfel, la opt luni de la prima întâlnire istorică din Singapore, Trump şi Kim se vor întâlni din nou la ora locală 18:30 (11:30 GMT) la Hotelul Sofitel Legend Metropole din capitala Vietnamului, notează EFE.
Potrivit Casei Albe, întâlnirea tete-a-tete între Donald Trump şi Kim Jong Un este programată să dureze în jur de 20 de minute. Summitul va fi urmat de o cină, la care se vor alătura timp de o oră şi 35 de minute patru consilieri ai celor doi lideri, conform programului. Partea americană a descris această cină mai degrabă ca pe o întâlnire 'de socializare' decât 'de lucru'. De partea americană vor participa Mike Pompeo şi şeful interimar de personal de la Casa Albă, Mick Mulvaney. Conform unor informaţii, Kim Jong Un va fi însoţit de sora sa Kim Yo-jong, care îi este consilier, şi de principalul responsabil al serviciilor secrete, Kim Yong-chol.
Summitul va continua şi joi cu o agendă încă necunoscută, dar se aşteaptă ca Trump şi Kim să avanseze spre o 'definiţie comună' a ceea ce înseamnă denuclearizarea, un obiectiv extrem de ambiţios, având în vedere că Phenianul consideră că la acest proces ar trebui să participe şi Coreea de Sud, conform EFE.
În cadrul primului lor summit în luna iunie la Singapore, Kim Jong Un s-a angajat să 'lucreze pentru o denuclearizare completă a peninsulei coreene' , dar fără să-şi asume vreun angajament concret. Această formulare vagă şi lipsa unor progrese concrete în cursul lunilor care s-au scurs a indus scepticism în rândul mai multor observatori.
Cu câteva ore înainte de acest summit urmărit cu atenţie în Asia şi în afara ei, preşedintele american s-a servit de exemplul Vietnamului, ţară comunistă care a îmbrăţişat capitalismul şi a întors pagina confruntării cu Statele Unite, pentru a încerca să-l convingă pe Kim Jong Un să meargă pe calea denuclearizării.
Liderul american a elogiat conducerea de la Hanoi pentru că a făcut o 'treabă incredibilă' pe plan economic 'într-un timp foarte scurt', remarcând în acelaşi timp că Vietnamul ar putea servi ca model pentru Coreea de Nord din punctul de vedere al unei viitoare prosperităţi economice.
De luni de zile, preşedintele american aplică politica bastonului şi a morcovului în dosarul nord-coreean, prezicând un viitor sclipitor potenţialului economic al Coreei de Nord, dar fără să decidă o slăbire a sancţiunilor împotriva regimului de la Phenian, notează AFP.
Potrivit presei, summitul Trump-Kim s-ar putea încheia cu semnarea unei declaraţii de pace în Peninsula Coreea, un document politic neconstrângător, dar care ar avea o greutate simbolică evidentă într-o regiune care rămâne tehnic în război după armistiţiul din 1953.
Se aşteaptă de asemenea ca SUA şi Coreea de Nord să stabilească birouri de 'legătură' în capitalele lor, ca prim pas spre stabilirea relaţiilor diplomatice între cei doi inamici istorici.
Unii analişti apreciază că este probabil ca Phenianul să se angajeze să dezactiveze centrul lor de cercetare nucleară de la Yongbyon, locul unde regimul a fabricat combustibilul pentru cele şase bombe atomice pe care le-a testat până în prezent, la schimb cu stimulente americane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News