Donald Trump, fostul preşedinte al SUA, a ameninţat aliaţii NATO că SUA nu îi va apăra în faţa Rusiei dacă nu îşi vor creşte cheltuielile militare.
Publicitate
Atât în timpul campaniei electorale cât şi după ce a ajuns preşedinte, Trump a descris adesea NATO drept o alianţă militară care ar trăi pe seama generozităţii SUA, ţară care, consideră el, cheltuie prea mulţi bani pentru a apăra alte ţări ce-i sunt mai degrabă rivali decât parteneri.
În declaraţia sa de joi, el a susţinut totuşi că ameninţarea sa la care s-a referit a fost doar o strategie de bluff, de cacealma, pentru a determina astfel statele NATO să crească bugetele alocate apărării.
Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că statele membre se angajează să apere orice altă ţară membră a Alianţei care ar fi atacată.
Însă la un summit, Donald Trump a sugerat că Washingtonul nu va onora acest angajament, pentru că toată lumea este un rău platnic.
Unul dintre preşedinţi m-a întrebat: Asta înseamnă că nu ne veţi apăra ? Nu ne veţi apăra în faţa Rusiei ?. Iar eu i-am răspuns: exact asta vreau să spun, a afirmat Trump în intervenţia sa la un eveniment al fundaţiei conservatoare Heritage.
Dacă aş fi răspuns Nu, nu asta vreau să spun, atunci de ce ar mai fi plătit ei ?, a explicat fostul preşedinte strategia sa de a juca la cacealma pentru a forţa statele NATO să cheltuie mai mult pentru înarmare.
Noi apărăm Europa şi, în acelaşi timp, ei ne jefuiesc, ne jefuiesc foarte foarte serios, a pretins Trump în declaraţia sa de joi, menţinându-şi astfel opiniile pe care le avea când era la Casa Albă.
Pe de altă parte, el s-a declarat stupefiat că această ameninţare a sa adresată altor ţări din NATO nu a fost niciodată dezvăluită de mass-media, scrie Agerpres.
Într-un interviu cu Sean Hannity, gazda Fox News a întrebat dacă presupusele crime de război comise de Rusia, inclusiv uciderea civililor și țintirea școlilor și spitalelor, sunt „diabolice”.
Ca răspuns, Trump, care i-a spus mai devreme lui Hannity că ceea ce se întâmplă în Ucraina echivalează cu un „holocaust”, a părut să ocolească întrebarea despre actele „diabolice” ale Rusiei.
De asemenea, Trump nu a vorbit împotriva lui Putin, pe care afirmă că „îl cunoaște bine”, susținând încă o dată că invazia nu ar fi avut loc dacă nu ar fi pierdut alegerile în fața lui Joe Biden. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu