Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, s-a aflat din nou în mijlocul unei controverse aprinse, după ce a lansat o serie de insulte grave la adresa vicepreședintei Kamala Harris.
Publicitate
În timpul unui miting electoral desfășurat în Wisconsin, acesta a folosit în repetate rânduri expresia „handicapată mental”, un atac care a generat reacții puternice nu doar din partea democraților, ci și din interiorul propriului său partid.
Miliardarul republican, care vizează o revenire în Biroul Oval, a profitat de ocazie pentru a-și ataca atât fostul adversar, președintele Joe Biden, cât și pe Kamala Harris, într-un limbaj considerat de mulți ca fiind sub demnitatea funcției pe care o aspiră. „Joe Biden a devenit handicapat mental. Kamala s-a născut așa. Ea s-a născut așa”, a declarat Trump sâmbătă, provocând râsete în rândul susținătorilor săi adunați la Prairie du Chien, un oraș cheie în Midwest.
Duminică, în Pennsylvania, Trump a reiterat aceste comentarii ofensatoare, atacând din nou caracterul și capacitățile vicepreședintei. „Joe Biden coruptul a devenit handicapat mental. Trist. Dar mincinoasa de Kamala Harris, cinstit, cred că ea s-a născut așa. E ceva în neregulă cu Kamala. Nu știu ce e, dar îi lipsește ceva. Iar voi știți, toată lumea știe”, a spus Trump în fața unei mulțimi dintr-un alt stat decisiv în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.
Aceste atacuri, care depășesc de mult timp limita criticii politice, au stârnit o reacție vehementă chiar și în rândul unora dintre republicani. Printre aceștia se numără și senatorul Lindsey Graham, care a declarat la CNN: „Cred că cel mai bun drum este să fie atacate ideile sale care distrug țara (...). Eu nu spun că ea e nebună, eu zic că ideile ei sunt al dracului de nebune.” Această poziționare arată cum chiar și în tabăra republicană, retorica lui Trump începe să fie privită ca fiind dăunătoare și neproductivă.
Mai mulți republicani, inclusiv reprezentantul Tom Emmer din Minnesota, au exprimat în mod public necesitatea de a schimba tonul discuției politice. Emmer, care joacă un rol important în pregătirea campaniei electorale a senatorului J.D. Vance, a subliniat că strategia de succes pentru a învinge democrații trebuie să se concentreze pe politicile lor și nu pe atacuri personale. „Să ne concentrăm asupra problemelor. Donald Trump a rezolvat problemele o dată. Ei (democrații) le-au spart. El le va repara din nou”, a declarat Emmer.
Totuși, unii dintre colegii săi republicani au fost mai direcți în condamnarea comportamentului lui Trump. Guvernatorul statului Maryland, Larry Hogan, cunoscut critic al fostului președinte, a etichetat declarațiile acestuia drept „scandaloase și inacceptabile”. Hogan a adăugat: „Cred că o insultă nu doar pe vicepreședintă, dar și oamenii cu deficiențe mentale.” Guvernatorul, care nu l-a susținut pe Trump nici în alegerile din 2016, nici în cele din 2020, a declarat că nu intenționează să voteze cu el nici în 2024.
Aceste insulte la adresa Kamalei Harris nu sunt o noutate în discursul lui Donald Trump. În ultimele săptămâni, după ce Harris a preluat un rol mai proeminent în campania electorală, Trump a intensificat atacurile verbale, descriindu-o pe vicepreședintă în termeni precum „proastă ca noaptea”, „nebună”, „leneșă” și a sugerat că a „devenit neagră” din motive pur electorale.
Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale, tonul lui Trump devine tot mai agresiv, iar campania sa pare să se bazeze mai mult pe insulte și exagerări decât pe propuneri politice concrete. Într-un alt comentariu controversat, acesta a sugerat că o zi de violență extremă ar putea rezolva problema infracționalității din țară. „O oră brutală, vreau să zic cu adevărat brutală, în care lumea ar ieși și totul din minți”, a spus Trump, lăsând loc interpretărilor privind modul în care ar încuraja forțele de ordine să acționeze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu