Trump, pus la colț de ambasadoarea SUA la NATO: Declarațiile 'iresponsabile'  îi pun în pericol pe soldaţii americani  

Agerpres
Agerpres

Ambasadoarea SUA la NATO critică declarațiile lui Donald Trump despre cheltuielile pentru apărare ale țărilor membre, scrie Reuters.

Ambasadoarea Statelor Unite la NATO, Julianne Smith, a emis critici ferme la adresa declarațiilor fostului președinte american Donald Trump referitoare la cheltuielile pentru apărare ale țărilor membre ale Alianței Nord-Atlantice, declarând că acestea sunt „periculoase și, sincer, iresponsabile”, relatează dpa.

„Încurajarea Kremlinului să atace orice aliat NATO sau teritoriu al Alianței îi pune cu adevărat în mare pericol pe soldații noștri, soldații americani, și pe soldații aliaților noștri”, a subliniat Julianne Smith la Bruxelles, marți.

Declarațiile lui Donald Trump, favorit pentru a deveni candidatul republican la alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA, au fost făcute sâmbătă la un eveniment de campanie în Carolina de Sud, afirmând că Statele Unite ar putea să nu-și protejeze aliații din NATO care nu alocă fonduri suficiente pentru apărare împotriva unei potențiale invazii ruse.

Reacția rapidă a membrilor europeni ai NATO nu a întârziat să apară, având în vedere scepticismul lui Trump față de alianța transatlantică manifestat în timpul mandatului său. Julianne Smith a subliniat că alianțele, inclusiv NATO, sunt „piatra de temelie a politicii externe a SUA” și că acestea nu sunt „un proiect de caritate”, ci servesc direct interesele Statelor Unite și ale aliaților săi.

„Sprijinirea Ucrainei a adus mai aproape împreună UE și NATO”, a mai adăugat Smith, subliniind că Washingtonul a fost încurajat de eforturile Uniunii Europene de a spori cheltuielile pentru apărare în urma invaziei ruse în Ucraina, scrie Agerpres.

„Noi ajutăm Ucraina”. Trump, mai puțin radical după ce și-a pus toți liderii din cadrul NATO în cap

Fostul președinte american, Donald Trump, respinge cu fermitate criticiile aduse pentru declarațiile sale privind NATO, insistând că a consolidat alianța în timpul mandatului său.

Într-o postare pe rețeaua sa socială Truth Social, Trump a subliniat că presiunile exercitate asupra membrilor NATO pentru a-și crește contribuțiile financiare au avut rezultate palpabile. "Eu am făcut NATO puternică, iar asta recunosc chiar și democrații din stânga radicală și falșii republicani", a afirmat el.

Trump a insistat că avertizările sale cu privire la necesitatea ca statele membre să plătească mai mult pentru apărare au fost eficiente în atragerea de fonduri suplimentare. "Atunci când le-am spus celor 20 de țări care nu și-au plătit corect cota, că trebuie să plătească, banii au curs în valuri", a asigurat el.

Cu toate acestea, fostul lider american a exprimat dezamăgirea față de continuarea acestei tendințe de subfinanțare a NATO după plecarea sa de la Casa Albă. "Dar, acum, că nu mai sunt acolo să spun «trebuie să plătiți», uite că ei reîncep", a declarat el.

Trump a fost în mod constant critic la adresa membrilor NATO pentru neîndeplinirea angajamentelor lor financiare, iar ultimele sale comentarii vin în contextul dezbaterii din Congresul american privind acordarea de ajutoare suplimentare Ucrainei.

Cu toate că a salutat ajutorul acordat Ucrainei, Trump a subliniat discrepanța dintre sumele cheltuite de Statele Unite și contribuțiile altor state membre NATO. "Noi ajutăm Ucraina cu peste 100 de miliarde de dolari în plus față de NATO", a precizat el, cerând alianței să își echilibreze angajamentele financiare.

Fostul președinte american a subliniat că lipsa de acțiune din partea NATO ar putea duce la o politică externă mai unilaterală din partea SUA. "Altfel, va fi «America mai întâi»", a avertizat el, referindu-se la doctrina sa politică externă din timpul mandatului la Casa Albă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel