Paul Dobresc, profesor universitar la SNSPA facă o analiză într-un editorial despre poziția șubredă pe plan extern a României în contextul în care Budapesta înregistreză un ”succes diplomatic” prin vizita lui Vladimir Putin și Donald Trump în Ungaria.
Dacă în februarie 2015 Vladimir Putin a vizitat Budapesta, unde a promis livrarea gazelor mai ieftine pe termen lun, în februarie 2016, Viktor Orban a fost la Moscova.
Iar luna februarie ”are deja o valoare simbolică”. În cursul acestui an Putin va vizita din nou Budapeste iar doar câteva săptămâni după acest eveniment în capitala Ungariei va fi prezent președintele SUA, Donald Trump.
”Aceasta succesiune de vizite din partea celor mai puternici oameni ai planetei developează într-un anume fel importanţa diplomatică ieşită din comun a Budapestei în această perioadă. Un succes pentru care diplomaţia şi conducerea statală maghiară trebuie felicitate deschis”, scrie profesorul universitar Paul Dobrescu care se întreabă și care ar fi răspunsul Bucureștiului în această situație.
Potrivit acestuia, ”consolidarea relaţiei cu Washingtonul se detaşează ca importanţă”, dar nici relația cu Rusia nu poate fi ignorată, deși există impresia că printr-o astfel de apropiere s-ar abandona Basarabia. ”Dacă menţinem o relaţie încordată cu Moscova, ajutăm într-un fel Basarabia? Nicidecum! Cea mai bună formulă de a ajuta Chişinăul este o bună relaţie cu Moscova”, se arată în editorialul publicat de convorbirieuropene.ro
De ce ungurii pot și noi nu?
”Rusia, se mai spune, nu respectă nici o regulă, dovada fiind modul cum a procedat în Crimeea. Nu dorim să discutăm pe fond această problemă. Dar dacă Washingtonul dezvoltă relaţii cu Moscova, implicit acest lucru va însemna împingerea problemei Crimeii într-un plan secund. Din altă perspectivă, cum de Budapesta a putut să dezvolte relaţii cu Moscova, chiar în prezenţa contenciosului numit Crimeea? De ce ungurii pot şi noi nu?”
(..)
Într-un timp când agenda externă tinde să devină esenţială, noi suntem ocupaţi de dimineaţa până seara de dezvăluiri, de graţieri, de lupte şi confruntări interne. Nu le subestimăm! Pentru o ţară ca România, plasată într-o regiune supusă ea însăşi unor presiuni tectonice, agenda externă trebuie să capete o preeminenţă de nediscutat. Nu graţierile, nici diverse dezvăluiri nu vor marca fundamental viitorul României, ci aranjamentele regionale care se pot prefigura. În ceea ce ne priveşte, preferam să-l vedem pe preşedintele ţării nu la o demonstraţie, ci pregătind o vizită importantă într-o capitală importantă. Apropo, câte vizite importante au făcut preşdintele, înalţii oficiali ai României în ultima perioadă? Câţi şefi de stat au venit în ultima perioadă la Bucureşti? Mai este ceva de adăugat?”, concluzionează Paul Dobrescu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News