Donald Trump a ameninţat marţi seară că se va opune prin veto proiectului privind bugetul militar pentru 2021 dacă Congresul nu elimină legea care protejează statutul juridic al reţelelor de socializare, pe care preşedintele american în exerciţiu le acuză că nu sunt imparţiale în privinţa taberei sale politice, relatează AFP.
'Secţiunea 230, care este un cadou de imunitate acordat de SUA pentru 'Bigh Tech' (...), reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea noastră naţională şi integritatea alegerilor', a scris pe Twitter miliardarul republican, care nu a fost reales la scrutinul prezidenţial, dar refuză să îşi recunoască înfrângerea.
'Ţara noastră nu va putea fi niciodată sigură dacă o păstrăm (Secţiunea 230, n.red.) în continuare. Prin urmare, dacă Secţiunea 230, extrem de periculoasă şi nedreaptă, nu este complet eliminată de Legea de autorizare a apărării militare (NDAA), îmi voi folosi dreptul de veto', a adăugat el.
Secţiunea 230 din 'Communications Decency Act', considerată deseori ca piatra de temelie a internetului în SUA, împiedică acţiunile judiciare legate de conţinut publicat de terţi. Ea permite Facebook, YouTube şi celorlalte numeroase site-uri de hosting (şi nu site-uri media) să nu fie trase la răspundere pentru afirmaţii făcute de utilizatori şi să intervină pe platforme doar atunci când consideră necesar.
Donald Trump încearcă să elimine sau să reformeze această lege din luna mai, când Twitter a început să ascundă mesaje ale temperamentalului preşedinte, menţionând felul în care acestea încalcă regulile sale (apologie a violenţei, conţinut înşelător etc.).
Atacurile sale au fost interpretate în mare măsură ca tentative de represalii. De la 3 noiembrie, Twitter şi Facebook au etichetat foarte multe declaraţii ale liderului de la Casa Albă, care nu a încetat să acuze faptul că alegerile au fost 'falsificate', fără a aduce probe. Prin intermediul aliaţilor săi, el a lansat zeci de sesizări în justiţie, care au fost respinse în mare parte de tribunale sau abandonate.
În timpul audierilor din Congres, aleşii republicani i-au acuzat intens pe şefii Facebook, Twitter şi YouTube (Google) că 'cenzurează' vocile conservatoare. Mai multe studii au arătat totuşi că dreapta americană a fost extrem de prezentă şi de eficientă pe reţelele de socializare. Donald Trump însuşi se foloseşte de contul său de Twitter pentru a comunica zilnic cu cei 88,7 de urmăritori ai săi. NDAA este legea de finanţare militară consacrată bugetului anual al Departamentului Apărării, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu