Joe Biden și Donald Trump și-au asigurat nominalizările partidelor.
Președintele american Joe Biden și predecesorul său Donald Trump au trecut amândoi pragul de delegați pentru a obține nominalizarea partidelor lor pentru alegerile prezidențiale.
Patru state, un teritoriu american și democrații care trăiesc în străinătate și-au desfășurat marți alegerile primare.
Rezultatul înseamnă că alegătorii americani se vor confrunta cu o revanșă a alegerilor prezidențiale din 2020, peste opt luni.
Nominalizările vor fi oficializate în cadrul convențiilor partidelor din această vară.
Președintele, în vârstă de 81 de ani, a declarat marți seară că este "onorat" că alegătorii i-au susținut candidatura la realegere "într-un moment în care amenințarea pe care o reprezintă Trump este mai mare ca niciodată".
Foto: Agerpres
Citând tendințele economice pozitive, el a afirmat că SUA se află "în mijlocul unei reveniri", dar se confruntă cu provocări pentru viitorul democrației, precum și din partea celor care doresc să adopte restricții privind avortul și să reducă programele sociale.
”Eu cred că poporul american va alege să ne mențină în mișcare spre viitor”, a precizat Biden într-o declarație a campaniei sale, conform BBC.
Prezența în funcție i-a oferit lui Biden un avantaj natural și nu a avut de înfruntat niciun adversar serios pentru nominalizarea democrată.
În ciuda preocupărilor persistente ale alegătorilor că vârsta sa îi limitează capacitatea de a îndeplini sarcinile președinției, aparatul de partid s-a raliat în jurul său.
Între timp, Trump, în vârstă de 77 de ani, rămâne foarte popular în rândul bazei de votanți republicani, ceea ce l-a propulsat spre victorie în alegeri primare după alegeri primare, învingând rivali bine finanțați.
Campania sa pentru un al doilea mandat la Casa Albă s-a axat pe legi mai stricte în materie de imigrație, inclusiv pe promisiunea de a "sigila frontiera" și de a pune în aplicare deportări "record".
De asemenea, Trump a promis să lupte împotriva criminalității, să stimuleze producția internă de energie, să taxeze importurile străine, să pună capăt războiului din Ucraina și să reia o abordare ”America pe primul loc” în afacerile globale.
Foto: Agerpres
Rezultatele de marți seară nu reprezintă un șoc, întrucât ambii au dominat până acum.
Sondajele indică faptul că americanii sunt nemulțumiți de perspectiva unei noi confruntări între Biden și Trump în noiembrie.
Primarele prezidențiale și adunările electorale din SUA sunt o competiție stat cu stat pentru a obține cei mai mulți delegați de partid.
Democrații și republicanii au reguli ușor diferite pentru alegerile primare, dar procesul este în esență același.
Fiecărui stat i se alocă o anumită cotă de delegați de partid, care sunt acordați fie în totalitate candidatului câștigător, fie proporțional, în funcție de rezultate.
Un candidat republican trebuie să obțină cel puțin 1.215 delegați din partea partidului său în timpul sezonului primar pentru a câștiga nominalizarea prezidențială, în timp ce un democrat trebuie să obțină 1.968 de delegați.
Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc la 5 noiembrie 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu