Donald Trump, președintele ales al SUA, și Elon Musk, CEO-ul Tesla și Space X, vor să schimbe în mod fundamental cine controlează masa monetară a Americii.
Revenirea președintelui ales Donald Trump la Casa Albă aduce deja perspectiva unor schimbări semnificative la Rezerva Federală. Însă întrebarea tot mai des ridicată nu este cum va funcționa banca centrală sub conducerea lui Trump, ci dacă va mai continua să funcționeze.
Elon Musk, un susținător important al lui Trump, care se așteaptă să aibă o influență considerabilă în conturarea politicilor acestuia, a distribuit o postare a senatorului republican Mike Lee din Utah pe platforma X, adăugând un emoji „100” în semn de aprobare, în care Lee cerea abolirea Rezervei Federale.
„Ramura Executivă ar trebui să fie sub direcția președintelui,” a afirmat Lee joi într-o postare pe X, la câteva ore după ce președintele Fed, Jerome Powell, a declarat reporterilor că nu și-ar da demisia dacă Trump i-ar cere asta. „Rezerva Federală este unul dintre numeroasele exemple de deviere de la Constituție în această privință,” a adăugat Lee. „Încă un motiv pentru care ar trebui să #DesființămFed-ul.”
Întrebată despre poziția lui Trump în această chestiune, purtătoarea de cuvânt a tranziției Trump-Vance, Karoline Leavitt, a declarat pentru CNN: „O decizie politică ar trebui considerată oficială doar dacă vine direct de la președintele Trump.”
Cereri pentru abolirea Rezervei Federale nu sunt deloc o noutate. Fostul congressman Ron Paul, care a candidat la președinție o dată ca libertarian și de două ori ca republican, a publicat în 2009 o carte intitulată „End the Fed” („Desființați Fed-ul”).
Apoi, în luna iunie, reprezentantul republican Thomas Massie din Kentucky și senatorul Lee au introdus proiecte de lege corespunzătoare care vizau desființarea băncii centrale a națiunii și transferul responsabilităților acesteia către Departamentul de Trezorerie.
Până în prezent, Trump nu și-a exprimat public sprijinul pentru desființarea Rezervei Federale. Totuși, în campania electorală, el a pledat pentru modificarea regulilor băncii centrale, spre nemulțumirea multor economiști.
„Poporul american l-a reales pe președintele Trump cu o majoritate covârșitoare, oferindu-i un mandat pentru a implementa promisiunile făcute în campanie. El va livra,” a declarat Leavitt într-un e-mail trimis către CNN.
Printre aceste promisiuni se numără și reducerea semnificativă a ratelor dobânzii, lucru pe care Trump a promis că îl va face dacă va fi ales, la conferința anuală a Asociației Naționale a Jurnaliștilor de Culoare din august. Cu toate acestea, președinții nu au o influență directă asupra ratelor dobânzilor pe care americanii le plătesc pentru a împrumuta bani.
De peste 70 de ani, Fed-ul are responsabilitatea de a stabili ratele la niveluri care să respecte mandatul său, stabilit de Congres, pentru stabilitatea prețurilor și ocuparea maximă a forței de muncă. Iar în toată această perioadă, Congresul a garantat capacitatea Fed-ului de a acționa ca o instituție independentă, fără interferențe politice.
Aceasta le-a oferit oficialilor Fed posibilitatea de a lua decizii de politică monetară care nu sunt neapărat populare, dar care pot contribui la sănătatea economică pe termen lung a națiunii.
De exemplu, bancherii centrali au rezistat cererilor de a reduce ratele, alegând să le mențină la un maxim din ultimii 20 de ani pentru a controla inflația persistentă. Abia cu două luni în urmă au redus ratele, când inflația a scăzut aproape de ținta de 2% a Fed-ului.
Însă, în campanie, Trump a sugerat că oficialii Fed ar trebui să consulte cu el deciziile privind ratele dobânzii. Acest lucru ar putea pune presiune pe oficialii Fed să mențină ratele scăzute, pentru a-i satisface dorințele lui Trump, ceea ce ar putea, la rândul său, să reaprindă inflația.
În primul său mandat, Trump a amenințat, de asemenea, că îl va înlătura sau retrograda pe președintele Fed, Jerome Powell, pe care l-a acuzat la un moment dat că menține ratele dobânzilor prea ridicate.
Nu este clar dacă Trump are autoritatea legală să restructureze independența Fed pe cont propriu, sau chiar dacă poate înlătura un numit al Fed înainte de expirarea mandatului acestuia. În ceea ce privește aceasta din urmă, Powell, el însuși avocat, și-a exprimat clar opinia când a fost întrebat de un reporter la conferința de presă de săptămâna trecută, după întâlnirea de două zile a Fed-ului privind politica monetară. „Nu este permis de lege,” a răspuns el scurt.
Aceasta pentru că șeful băncii centrale a Americii poate fi demis doar „din motive bine întemeiate,” așa cum specifică Legea Rezervelor Federale. Interpretarea exactă a ceea ce ar constitui un astfel de motiv nu a fost definită clar, dar este rezonabil să se presupună că nu are legătură cu simple diferențe de politică cu președintele.
Un purtător de cuvânt al Fed a refuzat să comenteze.
Dacă va exista un moment în care Trump să testeze capacitatea Fed de a-și menține statutul actual, probabil că va fi în 2025. Deși echilibrul de putere din Cameră nu a fost determinat, republicanii dețin controlul majoritar al Senatului. În plus, șase din cei nouă judecători ai Curții Supreme au fost numiți de președinți republicani, jumătate dintre aceștia fiind numiți de Trump în primul său mandat.
Totuși, oricine contestă Fed în cea mai înaltă instanță a țării nu ar trebui să se aștepte neapărat la o victorie. Într-o decizie 7-2 a instanței din acest an, Curtea Supremă a decis că Biroul pentru Protecția Financiară a Consumatorilor poate continua să funcționeze în forma sa actuală, în ciuda argumentelor multor parlamentari republicani că structura sa este neconstituțională.
Iar luna trecută, instanța a refuzat să audieze un caz care amenința desființarea Comisiei pentru Siguranța Produselor de Consum, un organism independent. La fel ca oficialii din Consiliul Guvernatorilor Fed, membrii Comisiei pentru Siguranța Produselor de Consum pot fi înlăturați de un președinte doar din motive bine întemeiate, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu