Donald Trump îndeamnă creștinii să-l susțină în alegerile prezidențiale din 2024. În urma apelului fostului lider de la Casa Albă, agenția Reuters a realizat o analiză în care arată ce are de câștigat Trump, prin portretizarea lui drept ultima șansă a creștinismului, într-o bătălie imaginară cu „stânga radicală”.
Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a îndemnat creștinii joi să-l sprijine în alegerile prezidențiale din 2024, o competiție pe care a descris-o în termeni religioși și a asemănat-o marilor bătălii ale celui de-Al Doilea Război Mondial.
Vorbind la un forum pentru radiodifuzorii creștini din Nashville, Trump, principalul candidat pentru nominalizarea prezidențială a Partidului Republican, a comparat importanța alegerilor cu cea a zilei Z și a Bătăliei de la Bulge și a spus că implicarea lui Dumnezeu este necesară pentru a salva țara.
"Astăzi ne aflăm într-o altă luptă pentru supraviețuirea națiunii noastre", a declarat Trump la evenimentul organizat de Asociația Națională a Radiodifuzorilor Religioși. "De data aceasta, cea mai mare amenințare nu vine din afara țării noastre, chiar cred asta: vine din interior."
"Sunt aici astăzi pentru că știu că pentru a obține victoria în această luptă, la fel ca în bătăliile din trecut, avem nevoie în continuare de mâna Domnului nostru și de harul Dumnezeului atotputernic."
De la lansarea campaniei sale, la sfârșitul anului 2022, Trump a descris în mod regulat starea țării în termeni apocaliptici, încercând să submineze sprijinul acordat președintelui Joe Biden în perspectiva unei revanșe probabile pentru Casa Albă.
Trump a încercat uneori să prezinte alegerea cu care se confruntă americanii în noiembrie ca fiind una între bine și rău, exprimându-și retorica într-un limbaj care atrage votanții creștini conservatori, care formează și nucleul sprijinului său.
Votanții creștini conservatori îl cred pe Trump responsabil pentru o serie de victorii politice, inclusiv decizia Curții Supreme a SUA de a anula dreptul constituțional la avort.
Trump, de trei ori căsătorit, a păstrat acest sprijin chiar și în fața unui proces penal pe care îl va susține luna viitoare, în New York, și care derivă din presupuse plăți pentru tăcerea unei vedete porno. Este unul dintre cele patru procese penale cu care se confruntă Trump, care le-a disprețuit pe toate ca fiind motivate politic.
"Sunt un creștin foarte mândru, de fapt," a spus Trump. "Am fost foarte ocupat luptând și, știți, luând gloanțele, luând săgețile. Le iau pentru voi și sunt atât de onorat să le iau, n-aveți idee."
Numind procurorii "oameni răi", Trump a încercat să creeze o cauză comună cu audiența sa ridicând temeri că administrația Biden planifică să-i vizeze pe creștini și organizațiile lor - în ciuda lipsei de dovezi care să susțină o astfel de afirmație.
"Creștinii, nu-și pot permite să stea pe margine în această luptă," a spus Trump. "Stânga radicală vine după toți pentru că știu că loialitatea noastră nu este către ei. Loialitatea noastră este față de țara noastră și față de creatorul nostru."
Apariția fostului președinte în capitala statului Tennessee nu este deloc o coincidență. Statul este unul dintre multele care organizează alegeri primare și caucusuri în evenimentul "Super Marți", pe 5 martie, cea mai mare zi de contestații nominale.
Trump este mult în fața lui Nikki Haley, singura sa contracandidată în cursa republicană. El este favorizat cu 30 de puncte procentuale în primul său scrutin în Carolina de Sud, sâmbătă, potrivit mediei sondajelor întreținute de site-ul FiveThirtyEight.
În discursul său, Trump a făcut referire la persoanele închise pentru atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA ca "ostatici", repetând un limbaj pe care l-a folosit de mai multe ori ca modalitate de a-și îmbrățișa susținătorii implicați în revolte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci