”Reunire regală”. Membrii trupei ABBA, onorați cu ordinul Vasa la 50 de ani de la câștigarea Eurovision

FOTO: captura video Twitter @ABBA Updates
FOTO: captura video Twitter @ABBA Updates

ABBA, legendara trupă suedeză, a fost onorată de regele Suediei cu ordinul Vasa.

Carl al XVI-lea Gustaf, regele Suediei, le-a înmânat membrilor trupei ABBA  ordinul regal Vasa, o premieră în ultimele cinci decenii, transmite AFP, scrie Agerpres.

În cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Regal din Stockholm, regele Carl al XVI-lea Gustaf a înmânat distincția celor patru membri ai formației (Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus și Anni-Frid Lyngstad), care s-au reunit - un eveniment rar - pentru această ocazie.

ABBA, succes și după 40 de ani de la despărțire

Celebri pentru hiturile internaționale ca ”Mamma Mia” (1975), ”Dancing Queen” (1976) și ”The Winner Takes It All” (1980), cei patru artiști au fost premiați pentru ”realizările lor remarcabile în muzica suedeză și internațională”.

Cu un stil unic și melodii molipsitoare, cei patru membri ai ABBA (inițialele lor) au personificat anii disco până la despărțirea lor în 1982.

Producția lor prolifică, cu opt albume lansate în tot atâția ani activi, și accesibilitatea lor le-au conferit un loc special în panteonul muzicii suedeze.

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la victoria ABBA la concursul Eurovision din 1974 cu piesa ”Waterloo”, care a deschis calea spre succesul internațional al grupului.

Ordin regal vechi de peste 250 de ani

Vechi din 1772, ordinul Vasa a fost creat de către regele Gustaf al III-lea al Suediei pentru a recompensa persoanele care au adus servicii semnificative statului și societății, în special în domeniile agriculturii, comerțului, metalurgiei și artelor.

În 1975, Suedia a decis să nu mai acorde acest ordin regal propriilor cetățeni, considerându-l prea anacronic. În 2022, Parlamentul a restabilit practica.

În total, 13 suedezi au fost recompensați pentru realizările lor în cadrul ceremoniei, inclusiv doi laureați ai premiului Nobel: geneticianul Svante Pääbo și fiziciana franco-suedeză Anne L'Huillier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel