Trupe occidentale în Ucraina. Macron susține că ”nimic nu este exclus”

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află ce declarații a făcut președintele Franței, Emmanuel Macron, despre un posibil ajutor pentru Ucraina cu trupe occidentale.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea trupelor occidentale în Ucraina nu ar trebui exclusă, în timp ce liderii europeni au încheiat un summit privind sprijinul pentru Kiev.

”Nu există astăzi un consens pentru a trimite oficial trupe terestre, dar ... nimic nu este exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”, a spus Macron într-o conferință de presă la Paris, unde se încheiase întâlnirea.

”Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei”, a adăugat președintele francez.

Macron a confirmat că tema trupelor occidentale în Ucraina a fost discutată ”într-un mod foarte liber și direct”, adăugând că ”totul este posibil, dacă este util”. Subiectul a fost ridicat în public pentru prima dată de către premierul slovac Robert Fico, care a spus că un ”document restrâns” înaintea summitului a sugerat ”că mai multe state membre NATO și UE luau în considerare trimiterea de trupe în Ucraina bilateral”.

Liderii UE s-au îndreptat și către un acord privind sporirea achizițiilor de muniție pentru Ucraina de la furnizori din țări terțe, ceea ce este în contradicție cu agenda autonomiei strategice a Franței și dorința de a stimula industriile europene de apărare.

Campania Cehiei

Luni seara, premierul ceh Petr Fiala a spus că a primit ”un sprijin mare” la discuțiile de la Paris din partea partenerilor europeni pentru propunerea sa de a achiziționa proiectile din afara UE pentru Kiev. Republica Cehă conduce o campanie pentru strângerea a 1,4 miliarde de euro pentru a plăti muniția pentru Ucraina, ca o compensație pentru un pachet de ajutor blocat din partea SUA și întârzierile în livrările UE.

Președintele francez a spus că Parisul ”va participa la această inițiativă”, adăugând: ”Suntem complet deschiși, singurul obiectiv este să fim eficienți în ajutorul ucrainenilor”.

Delegații au indicat că țările iau în considerare ce proiectile sunt disponibile pentru achiziție pe piață înainte de a lua o decizie în termen de 10 zile.

Pentru Franța, acesta este un schimb semnificativ. Anterior, Parisul argumentase că achizițiile grăbite de arme și proiectile non-UE riscau să descurajeze producătorii europeni de apărare într-un moment în care continentul trebuie să devină mai independent.

”Este o recunoaștere a provocării cu care se confruntă Ucraina și că există un pic mai multă flexibilitate, este meritul francezilor. Au avut o îngrijorare îndelungată și este un semn că sunt dispuși să fie pragmatici”, a spus Mujtaba Rahman, șeful pentru Europa al Grupului Eurasia.

Eșecul Uniunii Europene

Înaintea summitului, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a reamintit Uniunii Europene că a ratat masiv promisiunile privind livrările de muniții.

Vorbind la Kiev, Zelenskyy a subliniat eșecul UE de a livra un milion de proiectile până în martie.

”Din cele un milion de proiectile promise de Uniunea Europeană, nu au ajuns 50%, ci 30%. Din păcate”, a spus Zelenskyy, alături de premierul bulgar Nikolai Denkov, la o conferință de presă.

Macron a anunțat, de asemenea, că liderii au convenit să înființeze o nouă coaliție de capacități pe lovituri profunde, care se va concentra pe rachetele de medie și lungă rază. Alte coaliții includ artileria, apărarea antiaeriană și dezamorsarea minelor, conform POLITICO.

În timp ce Franța și Marea Britanie au trimis deja rachete de croazieră în Ucraina, respectiv SCALP-uri și Storm Shadows, cancelarul german Olaf Scholz a reiterat luni că Guvernul nu este în favoarea furnizării Kievului a rachetelor sale de lungă rază Taurus.

Întâlnirea de nivel înalt de la Paris a avut loc în timp ce Ucraina, care a intrat în al treilea an de război împotriva forțelor de invazie ale Rusiei, se confruntă cu o lipsă de muniție pe linia frontului și cu incertitudinea sprijinului occidental, în ciuda semnării de acorduri bilaterale de securitate cu Franța, Germania, Italia, Canada și Danemarca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel