Trupele israeliene au înconjurat Khan Younis după ce au suferit cea mai mare pierdere de la începutul războiului - Reuters

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

24 de soldați israelieni au murit în urma atacului, în 24 de ore. Este cea mai mare pierdere de-a lungul unei zile din istoria războiului de câteva luni dintre Israel și Hamas.

Douăzeci și patru de soldați israelieni au fost uciși în cea mai grea zi de pierderi a Israelului în Gaza, a anunțat armata marți, în timp ce forțele sale au încercuit principalul oraș din sudul Gaza, blocând rezidenții palestinieni care încercau să fugă.

Șeful de presă, Contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că 21 de soldați au fost uciși când două clădiri pe care le minaseră pentru demolare au explodat după ce militanții au tras asupra unui tanc din apropiere. Mai devreme, trei soldați au fost raportați uciși într-un atac separat în sudul Gaza.

„Ieri am trăit una dintre cele mai dificile zile de la izbucnirea războiului”, a spus prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. „În numele eroilor noștri, în numele vieților noastre, nu ne vom opri din luptă până la victoria absolută.”

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au lansat luni o operațiune majoră pentru a captura părțile rămase din Khan Younis, principalul oraș din sudul enclavei, care adăpostește sute de mii de palestinieni aflați în deplasare.

„În ultimele 24 de ore, trupele IDF au efectuat o operațiune extinsă în cadrul căreia au încercuit Khan Younis și au adâncit operațiunea în zonă”, a declarat armata. „Trupele de pe sol s-au angajat în lupta la distanțe mici, au efectuat lovituri precise și au utilizat informații pentru a coordona focul, rezultând eliminarea a zeci de teroriști.”

Tancurile israeliene, avansând spre vest prin orașul aglomerat spre Marea Mediterană, au închis ultima cale de ieșire spre coastă marți, blocând ruta de evacuare a civililor care încercau să fugă spre sud-vest, spre granița egipteană, au declarat locuitorii prin telefon.

„Încerc să plec spre Rafah, dar tancurile sunt acum foarte aproape de coastă și trag spre vest”, a spus Shaban, 45 de ani, inginer electrician cu patru copii. A declarat că încă speră să-și evacueze familia spre nord.

Cel puțin 195 de palestinieni au fost uciși în spațiul de 24 de ore, ridicând bilanțul documentat la 25.490, potrivit oficialilor de sănătate palestinieni, care spun că mii de morți sunt pierduți sub dărâmături.

Oficialii palestinieni au declarat că israelienii care înaintau au blocat spitalele, făcând imposibilă ajungerea la cei morți și răniți.

La Spitalul European din Khan Younis, Ahed Masmah a adus cinci cadavre, așezate pe o saltea pe căruța sa cu catâr. „I-am găsit cu fața în jos pe stradă”, a spus el. „Am făcut o faptă bună și i-am adus aici.”

Cadavrele erau îngropate în curtea principală a spitalului Nasser din Khan Younis, deoarece era nesigur să se meargă la cimitir. Un alt spital, Al-Khair, a fost luat cu asalt de trupele israeliene care au arestat personalul, potrivit oficialilor palestinieni.

Spitalul Al-Amal, gestionat de Semiluna Roșie Palestiniană, era inaccesibil. Semiluna Roșie a spus că un proiectil de tanc a lovit etajul patru, un civil a fost ucis la intrare, iar israelienii trăgeau din drone asupra oricui se mișca în apropiere, făcând imposibilă trimiterea ambulanțelor.

Israel susține că luptătorii Hamas operează în și în jurul spitalelor, făcându-le ținte legitime. Personalul spitalului și Hamas neagă acest lucru.

Pierderile anunțate marți au fost sărbătorite ca o victorie de palestinieni.

„Rezistența a spus că va face din Gaza un cimitir pentru ocupație, și asta se întâmplă”, a spus Abu Khaled, adăpostindu-se într-o școală din Deir al-Balah, unul dintre puținele zone încă neatacate de forțele israeliene. „Cu cât stau mai mult, cu atât vom suferi sigur mai mult - dar cu atât vor suferi și ei mai mult.”

Israelienii vorbesc despre pierderi ca despre un sacrificiu necesar într-un război împotriva luptătorilor Hamas care au atacat orașele israeliene pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și capturând peste 250 de ostatici, mai mult de 100 rămânând în Gaza.

„Știi, sunt fiii noștri, sunt frații noștri, este teribil - dar trebuie să facem ce trebuie să facem ca pe 7 octombrie să nu se mai întâmple”, a spus Blina Rhodes pe străzile din Ierusalim. „Trebuie să scăpăm de Hamas și să facem Gaza sigură pentru noi. În caz contrar, nu avem unde să trăim.”

Israel și-a jurat să distrugă Hamas, care a depus jurământul de distrugere a Israelului și controlează Gaza din 2007. De la lansarea asaltului terestru în octombrie, aproape toți cei 2,3 milioane de oameni din Gaza și-au pierdut casele, majoritatea fiind acum îngrămădiți în orașele de la nord și sud de Khan Younis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel