Trupele nord-coreene au ajuns în Kursk: NATO confirmă escaladarea conflictului

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

NATO a confirmat oficial că soldați nord-coreeni au fost desfășurați în regiunea Kursk din Rusia pentru a ajuta forțele Moscovei în războiul cu Ucraina.

Citește și: Consultare națională în Ungaria. Este vizat sprijinul pentru Rusia și China

Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO, Mark Rutte, care a subliniat că această mișcare marchează o escaladare serioasă a conflictului, generând îngrijorare în rândul aliaților occidentali, informează Politico.

Declarația lui Rutte vine în urma unor informații de la serviciile de informații ucrainene care indicau încă de săptămâna trecută o prezență nord-coreeană în regiunea Kursk, unde armata ucraineană a recapturat câteva teritorii în luna august – fiind prima dată de la al Doilea Război Mondial când o forță străină a pătruns pe teritoriul rusesc.

„Pot să confirm că trupe nord-coreene au fost trimise în Rusia și că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk”, a declarat Rutte reporterilor, după o întâlnire cu un oficial al serviciilor de informații din Coreea de Sud.

Rutte a evidențiat că acest sprijin oferit de Coreea de Nord președintelui rus Vladimir Putin este „o expansiune periculoasă” a conflictului și marchează „o etapă semnificativă” în implicarea Coreei de Nord în războiul ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei. Rutte a adăugat că va contacta mai târziu în aceeași zi președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și ministrul apărării ucrainean, Rustem Umerov, pentru a discuta măsurile de răspuns la această nouă evoluție.

Pentru Ucraina, ocuparea unor teritorii din Kursk a fost un succes strategic, permițând forțelor sale să pună presiune pe Moscova și să forțeze redistribuirea trupelor rusești din estul Ucrainei. Totuși, desfășurarea trupelor nord-coreene reprezintă un obstacol suplimentar și un semn al intensificării sprijinului internațional pentru Rusia, atrăgând îngrijorare în rândul aliaților din NATO.

Rutte a mai adăugat că implicarea Coreei de Nord este, de asemenea, un semn clar al dificultăților cu care se confruntă Rusia în războiul său prelungit. „Peste 600.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul lui Putin, iar el nu mai poate susține ofensiva în Ucraina fără sprijin extern”, a explicat Rutte. Acesta a subliniat curajul și reziliența forțelor ucrainene, care au reușit să reziste cu succes avansului rusesc.

Secretarul general al NATO a lansat un apel pentru încetarea imediată a acestor acțiuni de către Rusia și Coreea de Nord: „NATO cere Rusiei și Republicii Populare Democrate Coreene să oprească aceste acțiuni imediat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel