Trupele ruse încearcă să contraatace în zona Zaporojie şi concentrează circa 110.000 de soldaţi pe frontul de nord-est

Fotografie de la Pixabay/ Pexels
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Trupele ruse încearcă să contraatace în regiunea ucraineană sud-estică Zaporojie, în împrejurimile satului Verbove, către care trupele Kievului încearcă să înainteze pentru a extinde axa ofensivă în direcţia Mării Azov după ce au revendicat eliberarea satului învecinat Robotine, potrivit declaraţiilor unui purtător de cuvânt militar ucrainean citat joi de agenţia EFE.

'Acum operaţiunile în zona Tavria par să fi scăzut în intensitate, dar inamicul continuă să încerce să contraatace', a declarat la televiziunea ucraineană purtătorul de cuvânt militar Oleksandr Ştupun, folosind o denumire istorică a zonei din sud-estul Ucrainei unde trupele ucrainene desfăşoară o contraofensivă cu scopul de a înainta către sud.

Acelaşi purtător de cuvânt militar ucrainean susţine că armata rusă pierde multe echipamente şi efective în încercarea de a recupera terenul pierdut dinspre satul Verbove, situat la est de satul Robotine. Despre acesta din urmă armata ucraineană afirmă că l-a eliberat complet, în timp ce armata rusă afirmă că deţine în continuare controlul asupra unui sector din partea de sud a localităţii.

Purtătorul de cuvânt citat şi alţi responsabili militari ucraineni vorbesc de asemenea despre progrese limitate ale trupelor Kievului în direcţia satului Novoprokopivka, aflat la sud de Robotine, pe axa ofensivă către Marea Azov ce urmăreşte tăierea coridorului terestru al trupelor ruse spre Crimeea şi celelalte teritorii ocupate în sudul Ucrainei.

În acest timp, trupele ruse desfăşoară la rândul lor operaţiuni ofensive pe sectorul nord-estic al frontului, potrivit unui alt purtător de cuvânt militar ucrainean, Ilia Ievlaş, care spune că armata rusă foloseşte în acea zonă mari cantităţi de muniţii şi toată gama sa resurse în materie de artilerie şi aviaţie.

Pe axa Kupiansk-Liman a acelui sector de front, adaugă sursa citată, ruşii continuă să desfăşoare efective suplimentare, au concentrat în zonă circa 110.000 de soldaţi pentru a încerca străpungerea defensivei ucrainene şi acolo se dau lupte intense, dar trupele ucrainene reuşesc cel puţin deocamdată să reziste în faţa atacului inamic, scrie Agerpres.

Citește și - Generalul Barbu: Ce se va întâmpla cu soldații ruși după moartea lui Prigojin / video

Generalul Cristian Barbu a realizat o analiză a evoluțiilor care se vor petrece pe frontul din Ucraina, în urma morții lui Evgheni Prigojin. 

„Prigojin era totuși ori fața, ori spatele unor acțiuni importante pe frontul din Ucraina. Cât a fost în față, lumea a fost după el, iar acum lumea înainta pentru că îl știa pe Prigojin în spate. Adică știau că dacă li se întâmplă ceva, în cele din urmă vor fi ajutați de Wagner. În acest moment sigur că lucrurile, cel puțin o perioadă de timp, vor fi de reașezare inclusiv a moralului și a forțelor. Este clar că o parte dintre wagneriști acum s-ar putea să revină în Federația Rusă și să intervină în compunerea unor structuri militare, să fie reînarmați, pentru că ei aveau toate mijloacele grele luate de la armata Federației Ruse, n-au investit în tancuri. Ei și când au plecat în marș spre Moscova s-au dus cu echipamentele armatei regulate.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel