Truvada - tratamentul preventiv anti-HIV/SIDA cu eficacitate de 90%

A 19-a Conferinţă internaţională cu privire la HIV/SID, desfășurată la Washington, anunță descoperirea unui medicament preventiv extrem de eficient: Truvada.

Cercetarea își bazează speranțele pe rezultatele recente ale studiilor clinice asupra medicamentelor antiretrovirale care permit reducerea  riscului de dobândire și transmitere a virusului HIV.

Tratamentul preventiv cu medicamente antiretrovirale Truvada, cu o pastilă zilnic, este eficient în măsură de peste 90%, conform unui test efectuat în 2010. De atunci, noi studii au confirmat aceste rezultate, deşi eficienţa scade la 44% în cazul în care medicamentul nu este administrat zilnic, relatează ziarul Le monde.

Treizeci de ani de la primul caz declarat de SIDA, epidemia cu HIV a atins acum un punct de cotitură. Oamenii au acces la medicamente antiretrovirale, care sunt capabile de a reduce efectele virusul într-o proporție semnificativă. Pot trece ani însă înainte ca maladia să se manifeste . Infecţia cu HIV este acum considerată o boala cronică, se observă chiar o complezență în cadrul populaţiei infectate. Punerea în aplicare a strategiilor de prevenire, prin urmare, este mai necesară decât oricând, anunță secretariatul congresului anual canadian de cercetare a HIV/SIDA.

"Pacientul din Berlin" este singurul din lume care pare să fi fost complet vindecat de SIDA. În 2007, Timothy Brown, un american care trăia cu HIV, fiind tratat de leucemie, a primit un transplant de celule stem de la un donator de măduvă, care a fost dintre oamenii în mod natural rezistenți la HIV. Dl Brown a oprit apoi terapia antiretrovirală. Timp de cinci ani deja el nu are semne de infecție biologică. "Aceasta este dovada că eliminarea virusului din organism este ceva realist", a declarat Francoise Barre-Sinoussi, deținătoare a Premiului Nobel și presedintă a Societății Internaționale SIDA, informează New York Times.

 Primul studiu clinic cu un vaccin experimental împotriva extinderii virusul SIDA, realizat în Thailanda pe 16 000 de adulţi în 2010, a furnizat informaţii importante cu privire la reacțile sistemului imunitar. Estimările au dovedit în 2009, că 31,2% dintre participanții care au fost vaccinați cu acest produs, denumit RV144 au avut un risc semnificativ mai mic de a fi infectați cu HIV decât grupul tratat cu o metodă alternativă. Potivit ipotezei lansate de către acești virusologi, aceşti anticorpi țin de regiunea V1V2 a anvelopei virale, care ar putea preveni infecția prin blocarea multiplicării, relatează Le monde.

"Cred ca suntem mult mai aproape de un leac decât de un vaccin", a declarat Pierre-Rafick Sékaly, director științific al vaccinului și Institutului de Terapie Genetică din Florida.

Există două abordări principale. Una este o cură de aşa-numita sterilizare - eradicarea HIV din organism. Cea de-a doua parte - un remediu funcţional, care nu ar elimina virusul dar ar permite unei persoane să rămână sănătoasă fără medicamente antivirale.

Două echipe medicale de la Universităţile din Strasbourg şi Marsilia,  au dezvăluit proprietăţile inhibitoare ale HBPB - proteină umană (fosfat de proteine umane cu caracter obligatoriu) pe replicarea HIV, o etapă în multiplicarea virusului. "Rezultatele în vitro au arătat că această proteină acționează pe o cale care nu a fost luată în considerare  de terapiile curente," au remarcat oamenii de știință.

O descoperire deosebit de importantă este faptul că această proteină este, de asemenea mai eficientă împotriva tulpinilor de virus decât tulpinile convenţionale rezistente la medicament antiretroviral AZT (medicament folosit pentru prima dată împotriva HIV). Cu toate acestea, utilizarea pe scară largă a acestei proteine nu poate fi extinsă decât după mai mulţi ani, timp în care vor fi finalizate toate testele, mai întâi pe animale și apoi pe pacienți voluntari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel