EXCLUSIV  "Tuberculoza este boala săracilor" - un mit. Românii riscă să rămână fără 2 medicamente scumpe dacă se pierd fondurile norvegiene. Ştefan Răduţ: Mi-e foarte teamă

"Tuberculoza este boala săracilor" - un mit. Românii riscă să rămână fără 2 medicamente fără fondurile norvegiene. Ştefan Răduţ: Mi-e foarte teamă / Foto: Facebook Ștefan Răduț
"Tuberculoza este boala săracilor" - un mit. Românii riscă să rămână fără 2 medicamente fără fondurile norvegiene. Ştefan Răduţ: Mi-e foarte teamă / Foto: Facebook Ștefan Răduț

Vicepreşedintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Ştefan Răduţ, avertizează că tuberculoaza nu este doar boala săracilor, așa cum mulți cred.

Vicepreşedintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Ştefan Răduţ, a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC NEWS în care explicat de ce România este pe primul loc în UE la numărul de cazuri de tuberculoză și care sunt riscurile dacă țara noastră va rămâne fără fondurile norvegiene care în acest moment asigură pacienților două dintre cele mai scumpe medicamente.

VEZI ȘI: Pacienții care suferă de TBC-MDR pot avea parte de cele mai bune tratamente. Bugetul este singura problemă

Doinița Manic: - E adevărat că tuberculoza este boala săracilor?

Ștefan Răduț: - Tuberculoza - boala sărăciei este unul din miturile legate de tuberculoză care circulă în societate. De tuberculoză se poate îmbolnăvi oricine respiră. Tuberculoză se transmite prin aer, cam o treime din populația pământului este infectată și din fericire doar aproximativ 10% din cei infectați ajung să facă boală. De tuberculoză se pot îmbolnăvi și oamenii cu situație financiară foarte bună sau cu statut social bun. E adevărat că aproximativ 70 % dintre pacienți provin din mediile sărace, dar nu se îmbolnăvesc doar ei.

Doinița Manic: - De ce România este pe primul loc în UE la numărul cazurilor de tuberculoză?

Ștefan Răduț: - România este pe primul loc în UE la numărul de cazuri de TB pentru că istoric noi am avut foarte mulți pacienții. Pacienții până să înceapă tratamentul sunt contagioși și atunci infectează și alți oamenii, și dacă o țară are un număr mare de pacienți care transmit boală, atunci și în viitor va avea un număr mare de pacienți.

Vă rog să va gândiți că în anul 2002 incidența era peste 150 pacienți la 100.000 locuitori, adică erau peste 30.000 de pacienți care puteau infecta alte persoane. Pentru că de atunci se iau măsuri ferme și se fac investiții, numărul pacienților a început să scadă, iar astăzi avem o incidența de aproximativ 50 de pacienți la 100.000 locuitori, ceea ce înseamnă cam 9.000 de pacienți noi în fiecare an și cifrele continuă să scadă. E adevărat că din cauza pandemiei acum observăm o creștere a numărului de pacienți cu TB, sperăm că această creștere să nu fie de durata și să revenim pe tendința de descreștere.

Doinița Manic: - Cât de dependenți suntem de fondurile externe pentru finanțarea tratamentului?

Ștefan Răduț: - În acest moment România cumpără 2 dintre cele mai scumpe medicamente cu bani din fondurile norvegiene. Acest proiect se va încheia în decembrie 2023 și de atunci fiecare Spital sau Ambulator va trebui să cumpere aceste medicamente din fonduri de la Programul Național. Mi-e foarte teamă că acest lucru nu se va întâmplă și pacienții vor rămâne fără tratament, acest lucru fiind foarte grav. În acest moment pacienții cu tuberculoză multidrog rezistență din România sunt dependenți de medicamentele achiziționate prin proiectul cu fonduri norvegiene.

Doinița Manic: - Care sunt mai exact riscurile în cazul în care proiectul pe fonduri norvegiene nu va fi prelungit?

Ștefan Răduț: - Dacă proiectul nu va continua pacienții nu vor mai avea acces la tratament corect, ceea ce înseamnă că mulți dintre ei se vor repozitiva și vor redeveni contagioși și în final probabil vor muri. Dacă redevin contagioși, vor infectă alți oameni. În mod normal Ministerul Sănătății ar trebui să poată să asigure tratamentul pentru acești pacienți, dar mi-e foarte teamă că acest lucru se va întâmplă destul de greoi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel