Tudor Buzatu: România va contribui la noua alianţă dintre Europa şi Africa

Africa. Foto: https://pixabay.com
Africa. Foto: https://pixabay.com

Secretarul de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului Tudor Buzatu a declarat marţi că, în calitatea sa de stat membru al UE, România va contribui la noua alianţă dintre Europa şi Africa.

"Ca stat membru al Uniunii Europene, România va contribui la noua alianţă dintre Europa şi Africa şi va continua să aprecieze foarte mult cooperarea cu continentul african", a spus Buzatu, la un eveniment organizat de Grupul Ambasadorilor Africani acreditaţi la Bucureşti, scrie Agerpres. 

El a remarcat potenţialul imens al Africii atât în ceea ce priveşte resursele umane, cât şi referitor la dezvoltarea economică, adăugând însă că Africa încă are de-a face cu o gamă largă de crize politice şi de securitate. Buzatu a făcut referire printre altele la criza din Republica Centrafricană şi la cea din sudul Sudanului.

Angajamentul României privind pacea şi securitatea din Africa

Secretarul de stat a menţionat că Africa nu se confruntă numai cu provocări şi a subliniat progresul remarcabil care s-a înregistrat în diferite părţi ale continentului. Buzatu a spus că în primul rând există o aspiraţie a democraţiei răspândită, ceea ce înseamnă că societăţile africane sunt gata să pornească într-o nouă "călătorie politică". Potrivit acestuia, în plus, hotărârea guvernelor africane să se înscrie în parteneriate comerciale mai degrabă decât să primească ajutor pentru dezvoltare reprezintă o evoluţie pozitivă.

Buzatu a declarat că UE se angajează să sprijine aceste aspiraţii, iar noua alianţă dintre Europa şi Africa, lansată în 2018, reflectă hotărârea tuturor statelor membre UE privind dezvoltarea de parteneriate economice durabile cu Africa.

"Africa trebuie să găsească soluţii africane pentru provocările cu care se confruntă (...). Salutăm crearea Zonei Continentale Africane de Liber Schimb, o iniţiativă foarte importantă, care va creşte schimburile economice dintre ţările africane, precum şi libertatea de mişcare pe continent. În acest context, suntem încrezători că Preşedinţia egipteană a Uniunii Africane va fi o poveste de succes", a spus secretarul de stat.

Taous Djellouli, decanul Grupului Ambasadorilor Africani acreditaţi în România şi ambasadoare a Algeriei la Bucureşti, a atras atenţia că Africa are un potenţial considerabil de creştere.

Ea a menţionat că ţările europene reprezintă primul partener pentru Africa şi cei mai apropiaţi vecini.

Apel la partenerii ţărilor africane

Ambasadoarea a făcut apel la partenerii ţărilor africane să considere continentul african drept un spaţiu dinamic, care participă activ la dezvoltarea economiei mondiale.

În opinia sa, din ambiţia împărtăşită a unui parteneriat trebuie să rezulte o schimbare de paradigmă, de la viziunea unui continent redus la un simplu primitor de ajutor sau o sursă de materie primă şi pieţe de consum, un continent cu crize şi conflicte, la cea a unui spaţiu dinamic economic.

"Împreună cu noi Europa va contribui la atingerea obiectivelor de dezvoltare ale Agendei 2063 a Uniunii Africane şi a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, prin încurajarea şi promovarea de parteneriate eficiente, atât publice, cât şi public-private şi implicând societatea civilă, în special pe cei care împărtăşesc expertiză transregională. În acest scop, România, a cărei expertiză este recunoscută, poate fi un partener puternic în domeniul inovaţiei şi digitalizării şi în exploatarea potenţialului transformării digitale a societăţilor şi economiilor noastre. Trebuie să explorăm felul în care noile tehnologii au schimbat Africa", a declarat Taous Djellouli.

Ea a spus că aşteptările Africii impun necesitatea implicării partenerilor internaţionali într-un efort susţinut de a consolida capacitatea umană de dezvoltare.

"Evoluţia demografică este o provocare majoră pentru continentul nostru, dar şi pentru Europa, pentru că trebuie să pregătim tânăra generaţie, să-i oferim locuri de muncă. Ambiţia noastră este să le dăm speranţa să trăiască în ţara lor, să o dezvolte şi să fie parte a destinului ei", a adăugat ambasadoarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel