Tudor Chirilă, atac la sistemul medical românesc

Tudor Chirilă atacă sistemului medical românesc, lipsuri care au ieşit la suprafaţă odată cu tragedia din Club Colectiv.

Publicitate

"O tragedie de tipul celei de la Colectiv implica doua directii: una medicala si una de management si coordonare (a celei medicale). Medicii lucreaza si isi pun la bataie priceperea intr-un CONTEXT creat de management. Nu e posibil ca intr-o asemenea tragedie sa existe (pentru reusita) doar priceperea si efortul medicilor. Fara coordonare (mai ales in primele momente ale tragediei), fara proceduri, fara o buna gestiune imediata a resurselor medicale (daca ele exista), eforturile medicilor oricat de mari ar fi nu ar fi suficiente.

Am avut ocazia sa compar din pozitia de pacient sistemul romanesc de sanatate (de stat) cu alte sisteme din Europa (Belgia, Franta, Germania). Nu spun nimic nou si nu sunt singurul care pot afirma ca singurul loc comun este priceperea medicilor( si asta nu in totalitate). In rest, baza legislativa, sistemul de asigurari, managementul spitalelor si uzura morala a aparaturii medicale asigura in oricare comparatie o distanta prea mare in favoarea occidentului.

Aflu acum ca avem un sistem perfect functional, ca a fost o criza in care totul s-a gestionat asa cum probabil fusese prevazut in niste scenarii de lucru, ca nu se putea face nimic mai mult decat s-a facut, ca aparatura performanta (suficiente paturi pentru arsi sau camere sterile) n-ar fi schimbat mare lucru.

[citeste si]

Stau si ma intreb cum de nu mi-am dat seama ca un sistem care nu poate asigura citostatice bolnavilor de cancer sau care obliga pacientii sa vina cu medicamente de acasa, un sistem in care managementul si coordonarea spagii functioneaza in parametri optimi, un sistem in care aparatura este depasita cu cate un deceniu (nu poti gasi, de exemplu, la stat, un fibroscop cu o rezolutie acceptabila pentru investigatii laringiene sau, mai simplu, nu gasesti garou) stau si ma intreb, deci, cum am putut sa pun la indoiala eficienta unui asemenea sistem?

Cum am indraznit oare sa ma indoiesc de priceperea si experienta manageriala a echipei Banicioiu&comp? De cata rea vointa sunt capabil si orbire incat sa nu vad ca s-a facut tot ce trebuia? Ce am eu cu oamenii astia de ii tot suspectez de incompetenta cand, iata, lucrurile merg atat de bine in sanatate?

Lasand ironia amara la o parte cred ca autoritatile datoreaza raspunsuri concrete la intrebarile noastre, ale tuturor. Nu vrajeala ieftina de cartier din care reiese ca ei sunt victimele politice ale miscarilor de strada. Da, miscarile de strada ne-au amintit ca avem dreptul la intrebari si mai ales la raspunsuri.

De ce? Pentru ca platim taxe, asigurare de sanatate, pentru ca suntem cetateni ai acestei tari (asta e, nimeni nu e perfect) si pentru ca autoritatea raspunde in fata populatiei pentru actiunile ei sau lipsa lor. Iar Banicioiu&comp inca n-a raspuns intrebarilor legitime ale oamenilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel