EXCLUSIV  Tudor Ciprut: Timp de șase ore, un pacient care a fost la PET-CT nu trebuie să stea lângă o femeie gravidă, un copil până la zece ani sau chiar un animal mic

Dr Tudor Ciprut a făcut câteva precizări importante despre investigația PET-CT.

„După un PET-CT, pacientul rămâne radioactiv câteva ore. Nu e ceva de speriat. Principiul metodei este că acest tip de izotop se înjumătățește repede, să zicem că, în aproximativ șase ore, nu mai reprezintă un pericol pentru nimeni. (...) Timp de șase ore, un pacient care a fost la PET-CT nu trebuie să stea lângă o femeie gravidă, un copil până la zece ani sau chiar lângă un animal mic. E bine să evite. Noi le spunem pacienților, le spunem chiar să păstreze un interval mai mare de șase ore”, a explicat medicul Tudor Ciprut în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

Investigația PET-CT este folosită în special în oncologie, dar și în cardiologie și neurologie, pentru diagnosticul, evoluția și monitorizarea tratamentului. PET-CT se bazează pe tehnologii medicale ultraperformante, disponibile la Centrul Oncologic SANADOR. Examinarea PET-CT oferă rapid date despre funcționalitatea și structura țesuturilor, într-un mod superior investigațiilor convenționale, precum tomografia computerizată sau imagistica prin rezonanță magnetică. Imaginile PET fuzionează cu imaginile CT, alcătuind o hartă anatomică suprapusă celei metabolice a regiunii investigate.

Procedura de scanare în sine durează 20–30 de minute, dar, împreună cu pregătirea examinării (injectarea radiotrasorului și timpul de așteptare), durata totală poate ajunge la trei ore.

Tudor Ciprut este un foarte cunoscut medic primar Radiologie-imagistică medicală, doctor în științe medicale și care are competențe în PET-CT, rezonanță magnetică nucleară (RMN) și computer-tomografie (CT), care activează și la Spitalul Clinic SANADOR. Din bogata sa carieră, redăm doar câteva repere: Tudor Ciprut a fost, în perioada 1990–2016, șeful Secției Radiologie și Imagistică din Spitalul Universitar de Urgență Elias și, în perioada 1999–2010, șeful Secției Radiologie și Imagistică din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. A urmat zeci de cursuri de perfecționare în străinătate (SUA, Japonia, Elveția, Franța, Germania, Norvegia, Olanda), dar și în țară, și este autorul multor cărți de specialitate și co-autor pentru zeci de articole de specialitate publicate în reviste științifice indexate internațional. 

Dr. Tudor Ciprut: Radiologia-imagistică medicală în Oncologie. Interviurile Dc News și DC Medical

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel