Tudor Ciuhodaru a propus anularea imunității parlamentarilor, dar a ajuns să le "anuleze" mașinile

Deputatul Tudor Ciuhodaru a inițiat un proiect de lege prin care voia să anuleze imunitatea parlamentarilor acuzați de fapte de corupție și impunerea votului deschis la ridicarea imunității. În urma amendamentelor aduse proiectului său de lege, deputatul nu-și mai recunoaște propriul proiect. 

Tudor Ciuhodaru a propus un proiect de lege prin care anula imunitatea parlamentară pentru orice faptă de corupție și impunerea votului deschis la ridicarea imunității. Deputatul subliniază că propunerea sa nu mai are nicio legătură cu forma finală a proiectului de lege. Pe sistemul ce-a propus și ce-a ajuns, Tudor Ciuhodaru subliniază, potrivit unui comunicat de presă remis DCNEWS că "Proiectul meu de lege ce anula imunitatea parlamentară pentru orice faptă de corupţie şi impunea votul deschis la ridicarea imunităţii a fost ciuntit şi amendat încât a devenit de nerecunoscut. După modificările operate în comisii a ajuns să se refere la maşinile parlamentarilor. Din păcate parlamentarii rămân cu imunitatea neştirbită în faţa justiţiei".

Propunerea inițială a deputatului prevederea abrogarea articolului 21, alineatul 1, care prevedea: "imunitatea parlamentară putea fi ridicată numai de către Camera din care deputatul sau senatorul face parte". Tudor Ciuhodaru a propus, totodată, modificarea articolului 24 din Legea privind Statutul deputaţilor astfel încât "camera hotărăşte asupra cererii de ridicării imunităţii cu votul deschis al majorităţii membrilor săi".

Iată propunerea inițială: 

(w670)

Cele două modificări propuse de deputat au fost respinse de două ori în comisia de specialitate, apoi aceeași comisie a formulat următorul amendament: "deputaţii şi senatorii beneficiază, pentru desfăşurarea activităţilor legate de exercitarea mandatului, de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a birourilor permanente, în funcţie de resursele bugetare ale celor două Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie, pe bază de declaraţie pe proprie răspundere, care reprezintă document justificativ". În baza aceluiași proiect de lege, tot printr-un amendament al Comisiei a fost abrogat alineatul 2 al articolului 45, care stipula că "deputaţii şi senatorii pot beneficia de autoturism pentru desfăşurarea activităţilor legate de exercitarea mandatului"

Iată forma votată: 

(w670) 

Propunerea legislativă astfel amendată a fost adoptată, marți, cu 293 de voturi "pentru", două "împotrivă" și 31 de "abțineri". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel