Medicul şi europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a anunţat că jumătate dintre decesurile cauzate de cancer la nivel european ar putea fi evitate, motiv pentru care a şi pus bazele unui plan unic de combatere a cancerului.
"50% din decesele provocate de cancer la nivel european ar putea fi evitate. Am inițiat Planul unic de combatere a cancerului la nivel european. E posibil!
Vocea pacienților este de astăzi auzită și la nivel european. Am propus un set de 4 măsuri ce vor fi concretizate într-un Plan unic de combatere a cancerului la nivel european. Ele se referă la prevenție, tratament, suport al pacienților oncologici dar și la cercetarea acestei patologii", a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.
"Două noi programe sunt prioritare pentru mine:
1. Programul european pentru sănătatea copiilor. Vreau ca toți copiii afectați de această maladie să benefieze gratuit de cea mai bună terapie, inclusiv acces transfrontalier la cele mai noi tehnologii.
2. Și programul european pentru sănătatea femeilor- prin care toate doamnele și domnișoarele să beneficieze de acces gratuit la programe europene de diagnostic precoce și tratament pentru cele mai frecvente trei tipuri de cancer (mamar, col uterin și ovarian)", a mai scris medicul.
"E bine de știut:
1. 50% din decesele provocate de cancer la nivel european ar putea fi evitate.
2. Prevenția este esențială- recent a fost adoptată rezoluția pe care am propus-o privind accesul la educație pentru sănătate în toate țările europene iar legea Ciuhodaru privind predare educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor este în Parlamentul României.
3. Sunt încă multe inegalități la nivel european privind accesul la diagnostic și tratament.
4. Am reușit elaborarea unui cod european de prevenție cancerului", a mai explicat Tudor Ciuhodaru.
"Codul include 12 moduri prin care puteți reduce riscul acestei boli:
1. Nu fumați.
2. Susțineți politicile antifumat în spatiul public.
3. Faceți sport.
4. Controlați-vă greutatea.
5. Adoptați o dietă sănătoasă. ( ! la sare, carnea procesată, consumul de zahăr, aditivi alimentari).
6. Atenție la consumul de alcool.
7. Atenție la expunerea la soare ( ! la copii).
8. Reduceți expunerea la radiații.
9. Protejați-vă de toxicele cancerigene ocupaționale.
10. Asigurați imunizarea copiilor ( anti-hepatită B și HPV)
11. Participați la programele naționale de screening. (cancer de col uterin, mamar)
12. Nu uitați că alăptarea reduce riscul de cancer iar terapia de substituție hormonală crește acest risc", a conchis medicul, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu