Update 22:46: Medicul Tudor Ciuhodaru a intervenit la Antena 3, în emisiunea lui Mihai Gâdea, pentru a nega faptul că nu mai merge în Parlamentul European.
Update: Ciuhodaru s-a răzgândit: Voi merge în Parlamentul European
-----
Știrea inițială:
Surse din CExN PSD au spus că Tudor Ciuhodaru renunță la postul de europarlamentar. Se pare că vrea să candideze la Primăria Iași.
Locul lăsat liber de Tudor Ciuhodaru va fi ocupat de Victor Negrescu, unul dintre cei mai apreciați tineri social-democrați. Acesta din urmă a fost ministru, dar a ocupat și funcția de europarlamentar.
Victor Negrescu este cadru universitar și om politic de stânga, fost ministru delegat pentru afaceri europene (iunie 2017 – noiembrie 2018) și membru al Parlamentului European (iulie 2014 – iunie 2017), fiind cel mai tânăr europarlamentar român ales în cadrul alegerilor din mai 2014. În 2015 a câștigat titlul de ”Europarlamentarul Anului" la categoria Agenda Digitală și s-a clasat în Top 5 cei mai activi europarlamentari români ai perioadei 2014 – 2019.
În calitate de ministru delegat pentru afaceri europene a pregătit Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și a făcut parte din Comitetul Interministerial pentru Centenar.
Activ apărător al drepturilor românilor în străinătate, Victor Negrescu a depus la Parlamentul European petiția „România merită mai mult" semnată de peste 20.000 de români prin care se solicită drepturi egale pentru români la nivel european și se condamnă discriminările la care sunt supuși românii în mai multe state europene.
Este inițiatorul la Bruxelles al proiectului Delegația Transilvaniei și Banatului pe lângă Uniunea Europeană, care și-a propus să promoveze valorile locale ale regiunii Transilvaniei în Parlamentul European. Un alt proiect a fost Ambasada Moților la Bruxelles, prin care s-a promovat zona și tradițiile direct în Capitala Europei, după modelul regiunilor din Franța, Italia sau Spania, provinciilor din Polonia sau landurilor din Germania, care au reprezentare directă la nivelul instituțiilor europene.
Victor Negrescu este recunoscut pentru eforturile depuse pentru integrarea României în spațiul Schengen. Campania inițiată împreună cu organizația PES activists România, intitulată „România Cere Schengen", a reușit să obțină susținerea a peste 40.000 de cetățeni români. Deși a ocupat funcția de membru în Parlamentul European doar pentru o perioadă de timp limitată, Victor Negrescu a fost raportor principal de 8 ori, de 16 ori „din umbră" și o dată raportor pentru aviz.
Potrivit rezultatelor parţiale anunţate de BEC, primul partid clasat e PNL, cu un scor de 26,89%, fiind secondat de PSD, la o distanţă de exact patru procente: 22,89%. Pe locul trei a terminat Alianţa USR-PLUS, cu 21,78%.
PNL este câştigătorul alegerilor europarlamentare şi va trimite zece eurodeputaţi la Bruxelles. PSD a prins opt locuri, iar alianţa USR-PLUS ar urma să aibă tot 8 mandate. Pro România, PMP şi UDMR vor avea câte doi europarlamentari, datorită voturilor redistribuite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu